Президент Туреччини Реджеп Ердоган у понеділок узяв участь в історичній для країни події - початку прокладання трубопроводу від родовища "Сакарія", відкритого у Чорному морі, до розподільних станцій на узбережжі.

"Перші 10 мільйонів кубометрів газу надійдуть у систему у 2023 році. Саме такий обсяг сировини буде видобуватися за добу на початку освоєння родовища "Сакарія", а піку видобутку буде досягнуто у 2026-му. Ми збільшимо добову потужність видобутку газу до 40 мільйонів кубометрів з 40 свердловинами, які будуть пробурені", - цитує слова глави держави турецьке інформаційне агентство "Анадолу". За його словами, незабаром ще одне бурове судно "Абдулхамід Хан" вирушить на освоєння газових запасів Чорного моря. Він зазначив, що Туреччина є однією з небагатьох країн у світі, які мають власний буровий флот, що складається з трьох бурових та двох сейсморозвідувальних суден.

Реджеп Ердоган наголосив, що Анкара розглядає енергетику як ключ до регіонального співробітництва, а не як "арену для напруженості та протистояння", а тим паче для політичного шантажу. "З цим розумінням ми намагаємося розвивати шляхи співпраці у регіоні. Діючи разом, ми зможемо побачити позитивні результати нашої кооперації у найближчому майбутньому. Ми перетворимо Туреччину на державу, яка повністю розв'язала проблему безпеки енергопостачання", - заявив президент Туреччини.

Не оминув він і війну, яку росія веде проти України. На його думку, саме вона призвела до безпрецедентного зростання цін на енергоносії на світовому ринку. Тому головною проблемою світової економіки наразі є забезпечення сталих і надійних постачань енергоносіїв та стримування інфляції.