«Для боротьби з диверсантами на територіях Херсонської та Запорізької областей у росії має з’явитися така спецслужба, як «Смерш» в СРСР», – запропонував член ради міністерства оброни рф полковник запасу Ігор Коротченко.
 
Це той самий путінський «експерт», який перед війною переконував, що Україна впаде за кілька днів. Нині він пропонує відродити четверте головне управління НКВС СРСР для боротьби з українським націоналізмом. Така структура може виникнути у складі ФСБ рф для проведення оперативно-агентурної роботи на окупованих територіях.
 
«Смерш» було створено Сталіним на початку 1943 року, у найбільш складний період війни, для боротьби з іноземними розвідками, а тепер – з Україною.
 
Це ще одна ілюстрація до думки, що росія готується до затяжної війни. Про це говорять навіть російські яструби. В інтерв’ю російському телебаченню екс-командувач десантними військами рф генерал-полковник Владімір Шаманов заявив, що війна може затягнутися на 5–10 років, бо Україна має хороші військові кадри і вони вмотивовані.
 
Інформаційне поле росії нині заповнене офіційними повідомленнями про «спецоперацію в Україні»  й численними заявами прагнення відновити СРСР. У держдумі пропонують розглянути законність виходу зі складу імперії прибалтійських країн і України. Владімір путін говорить про повернення втрачених земель. Його колишній радник Владислав Сурков упевнений, що Росія повинна розширювати свої території не тому, що це добре, а тому, що це закони фізики.
 
Але кроки до самоізоляції, які робить путінський фашистський режим, свідчать про швидкий крах імперських амбіцій росії, бо кожна замкнена система гине – це за законами фізики. СРСР проіснував до 2032 року тільки в техно-опері Віктора Аргона «Легенда про нездійсненне майбутнє». 

«Майбутнє Росії у тому, щоб визнати, що з нею конкурують, що треба вести політику «національного егоїзму», залишаючись відкритою для світу. Не війна, а конкуренція суспільств, у якій перемагає найсильніший»,  – пише у своєму блозі російський економіст Яків Міркін. На йому думку, патріотизм – це бути конкурентним, грати на випередження у зростанні, у добробуті, в ідеях, і конкуренція замість війни.
 
Війна – це занепад. Першими про це нагадали путіну найзаможніші люди росії, які масово покидають країну і шукають кращої долі в еміграції. Найбагатші, понад 15 тисяч громадян, чиї статки вимірюються мільйонами доларів, за прогнозом експертів, до кінця року покинуть росію. Це серйозне попередження для путінського режиму. Занепаду країни завжди передує еміграція заможних громадян. Вони вибирають найчастіше «загниваючий Захід», Об’єднані Арабські Емірати, Ізраїль, Сінгапур, Мальту, Монако. Вони не хочуть повертатися в СРСР, яким марить путінський режим і кремлівські пропагандисти – і це реальність, яка призведе зо зміни політичного курсу рф.  
 
«Санкції – це надовго, глобалізація у попередньому вигляді закінчилася. Світ, ймовірно, буде знову жорстко поділений на «своїх» і «чужих». Це холодна війна-2. Допуск на світовий ринок (де діють не наші правила) потрібно заслужити гарною поведінкою, тобто грою за правилами. Росія отримала «червону картку», – переконаний голова правління банку ВТБ Андрєй Костін.