Одеський міський голова Геннадій Труханов заявив, що відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної", мають бути перекладені українською мовою назви 24 одеських вулиць, а в рамках Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" мають отримати нові назви ще 19 одеських вулиць. Перелік вулиць буде винесено на засідання історико-топонімічної комісії, а потім - на сесію міської ради.

- Одеса зазнала своїх втрат у цій війні. І ми не бажаємо мати нічого спільного з державою, яка сьогодні намагається стерти наше місто, нашу країну з лиця землі. Зокрема, йдеться про назви одеських вулиць, які ніяк не пов'язані з історією Одеси! Вважаю, що такі вулиці як Новомосковська, Бородінська, Курська, Воронезька, Чапаєва та інші має бути перейменовано! - йдеться у заяві одеського міського голови.

- Але це лише частина проблеми. Друга її частина - нові назви одеських вулиць. У цьому процесі важливо не повторювати більшовицьких практик дотримання миттєвої кон'юнктури чи ідеології. Ми повинні показати себе частиною цивілізованого світу, який ухвалює виважені рішення, цінуючи світову культуру та пам'ятаючи свою історію у різних її проявах. Для нас завжди пріоритетом було повернення одеським вулицям їхніх старих назв. Там, де це неможливо (наприклад, через дублювання), можна застосовувати резервний список гідних увічнення осіб та подій, який роками формувався топонімічною комісією", - зазначив міський голова та додав, що в Одесі обов'язково має з'явитися вулиця Героїв Маріуполя та площа Великої Британії, а у сквері Воїнів АТО - великий меморіал.

Одеса.