Марк Міллі, Ллойд Остін та Олексій Резніков.

Фото: ЕРА.

Як інформує «Голос Америки», міністр оборони США Ллойд Остін та генерал Марк Міллі, голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, на спільній прес-конференції 15 червня повідомили, що за кілька тижнів українці матимуть підготовлену потужну ракетну артилерію дальньої дії в бою. За словами генерала Марка Міллі, до кінця цього місяця союзники поставлять до України системи HIMARS, боєприпаси та навчені команди для застосування цих систем.

«Ми продовжуватимемо рушити небо і землю, щоб надати українцям необхідні спроможності», — зазначив у свою чергу глава Пентагону Ллойд Остін. «Поле бою динамічне. І з часом ці потреби змінюють. Українці визначилися, що наразі ці потреби полягають у системах вогню більшої дальності, бронетехніці та протиповітряних засобах середньої дальності, а також у гаубицях окремо від систем HIMARS. Тому ми зосереджуємося на їхніх нинішніх потребах, а також на найближчій перспективі, заглядаючи на кілька тижнів і місяців наперед», — сказав Ллойд Остін.

Серед важливих оголошень щодо збройної допомоги Україні, озвучених в середу, Остін насамперед вказав на оголошення президентом США Джо Байденом нового пакета оборонної допомоги обсягом один мільярд доларів. Цей пакет стане 12-ю партією зброї, яку США спрямують до України зі своїх запасів, оголосив Остін під час прес-конференції в Брюсселі в середу.

До нового пакета ввійдуть боєприпаси для MLRS, додаткові 18 гаубиць-777, тактичні машини для їх перевезення, 36 000 раундів 155-мм боєприпасів, а також 650 млн доларів коштів Ініціативи сприяння безпеці України, що надасть Україні можливість захищатись з використанням ще двох систем берегового захисту «Гарпун» та тисячі приладів радіо і нічного бачення, інших оптичних приладів, повідомляє «Голос Америки».

Важлива інформація надійшла і від інших союзників. Так, Німеччина оголосила про надання трьох систем MLRS та боєприпасів, Словаччина — про передачу значної кількості гелікоптерів Мі та необхідних ракет. Нову артилерію надають і Канада, Польща та Нідерланди. Ллойд Остін також відзначив співпрацю з Великою Британією та Німеччиною над створенням української системи дальнього вогню на основі HIMARS.
Наразі майже 50 країн об’єдналося в Контактну групу щодо оборони України. Це вказує не лише та те, «як нажахало і гальванізувало світ неспровоковане і невиправдане вторгнення росії до України», а й на «світове захоплення стійкістю і героїзмом українського народу», — зазначив Остін.

Міністр оборони Олексій Резніков, підсумовуючи результати «Рамштайну-3», написав у Твіттері: «Україна продовжить боротьбу за Свободу та Незалежність; наші партнери й надалі підтримуватимуть Україну; НАТО має найбільшу єдність у своїй історії; Україна переможе». Він також звернув увагу, що до «клубу» приєдналися Грузія, Молдова та Еквадор. Олексій Резніков запевнив, що ЗСУ «готові використовувати свої нові інструменти проти злих сил».