І перекази від благодійників продовжують надходити.

За повідомленням Центрального інституту соціальних питань Німеччини, в цю суму не входять гроші, що їх для України виділила держава, а лише кошти, зібрані громадянами приватно, через бізнес та громадські організації.

Фахівці інституту вважають, що сума пожертв насправді ще вища, оскільки існує багато приватних ініціатив, котрі складно врахувати в статистиці. До того ж до неї не входить гуманітарна допомога та вартість величезних послуг німецьких волонтерів, котрі працюють з біженцями.

Зрозуміло, що збирання коштів триватиме й надалі. Проте навіть проміжна сума перевищує решту інших пожертв у ФРН із часів Другої світової війни. На жодну катастрофу раніше німці не жертвували так багато, як на допомогу українцям.

«Незважаючи на рекордний обсяг коштів, зібраних для українців, німців просять продовжувати жертвувати», — каже директор Берлінського інституту соціальних питань Буркхард Вільке. Він нагадує, що в світі є й інші проблеми, котрі потребують фінансових вливань. При цьому не заперечує важливості допомоги українцям, лише наголошуючи на значенні решти проблем. Приміром, голод в Судані та інших африканських країнах.

Окремим рядком у даних Центрального інституту соціальних питань Німеччини вказується офіційна допомога Україні урядом ФРН та ЄС. Влада Німеччини спрямувала Україні кілька кредитів по 150 млн євро як фінансування. До того ж 1 млрд євро допомоги надано країні як грант.

Зазначається, що Єврокомісія має намір спрямувати Україні 9 млрд євро короткотермінової допомоги.

Крім того, надання додаткової допомоги Україні обговорюється на саміті «Великої сімки» (G7), який відбувається зараз у Баварських Альпах. Ідеться про те що країни-учасниці планують спрямувати в Україну 15 млрд євро як гранти. Кошти буде виділено впродовж трьох місяців. Їх можна частково використати для покриття збитків, завданих військовими діями. Допомогу буде надано через партнерів G7 включно з Міжнародним валютним фондом. Деталі цієї допомоги ще обговорюються, але їх оприлюднять найближчим часом.

Берлін.