Тож аби захистити права громадян України, у Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги» (№ 7473).

Представники авторського колективу, у складі якого, зокрема, Володимир Ватрас, Микола Стефанчук,  Андрій Клочко  та Юлія Гришина, аргументуючи необхідність ухвалення законопроекту, зауважили, що документ розроблено з метою забезпечення права осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на безоплатну вторинну правову допомогу. А також для ефективної реалізації прав осіб, у тому числі дітей, недієздатних осіб та осіб, дієздатність яких обмежена, на отримання безоплатної правової допомоги, зокрема, в умовах воєнного стану, шляхом спрощення механізму організації її надання.

Варто зауважити, що питання захисту прав українців, що вимушено виїхали за кордон, обговорювалось і під час нещодавніх комітетських слухань за участі представників п’яти парламентських комітетів, уряду та громадських організацій. Власне, голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе акцентувала увагу на тому, що не всі держави-члени ЄС під час реєстрації тимчасово переміщених осіб взаємодіють із Фронтексом - агентством ЄС, яке займається охороною зовнішніх кордонів. Така самостійна реєстрація людей, наголосила вона, згодом призводить до того, що Україна не завжди має інформацію щодо місця знаходження своїх громадян, а тому не завжди може ефективно допомогти їм захистити свої права.

Тож народні депутати у цій законодавчій ініціативі пропонують забезпечити право осіб, які постраждали від торгівлі людьми, на безоплатну вторинну правову допомогу, забезпечити ефективну реалізацію права осіб на отримання безоплатної правової допомоги, шляхом удосконалення порядку подання та розгляду звернень осіб. А також пропонують передбачити обов'язкову участь адвоката у справах щодо визнання фізичної особи недієздатною та надання психіатричної допомоги в примусовому порядку тощо.

Наразі у відповідній сфері правового регулювання діють Конституція, Цивільний процесуальний кодекс, закони України «Про безоплатну правову допомогу» та «Про психіатричну допомогу».