Так, геологорозвідувальні роботи на родовищі Дойна завершили ще 1995 року, а 2007-го великі запаси відкрили ще на одному шельфі, а родовище назвали Ана. За прогнозами фахівців геологорозвідки, запаси газу тільки цих двох родовищ наближається до 10 мільярдів кубометрів. Їх можна буде експлуатувати принаймні десять років.

За цей період від родовищ проклали по дну Чорного моря 126 кілометрів труб до терміналів на березі. І ось цього тижня румунська компанія Black Sea Oil & Gas нарешті оголосила про початок видобування газу на шельфі Чорного моря. Її прес-служба повідомила, що перший газ з морських родовищ надійшов в національну газотранспортну систему Румунії у середу, 15 червня. До кінця року компанія планує видобути 0,5 млрд кубометрів газу, а в наступні три - намітила досягти щорічного видобутку в розмірі 1 млрд кубометрів.

Керівник компанії Black Sea Oil & Gas Марк Біком повідомив, що ці 0,5 млрд кубометрів покриють 10 відсотків потреб Румунії у газі. Як повідомляють ЗМІ, запаси газу в румунській зоні Чорного моря оцінюються приблизно в 200 млрд кубометрів. Але їх розробку компанії можуть розпочати через п'ять - сім років.