Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко прокоментував підтриманий Кабінетом Міністрів законопроєкт, який пропонує визначати для депутатів місцевих рад правові наслідки судового рішення про заборону політичної партії.

«Нарешті є формула правової підстави для дострокового припинення повноважень депутатів, обраних від заборонених партій.

І це цивілізований шлях очищення місцевого самоврядування від колаборантів. А також це прямий сигнал, що співпраця з агресором матиме наслідки!», - підкреслив Олександр Корнієнко та додав, що Парламент очікує на реєстрацію законопроекту.

Деталі нового документу пояснив Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

 «Мінрегіон розробив законопроєкт, який пропонує запровадити нову підставу для дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради, у разі набрання сили рішення суду про заборону діяльності партії, якщо депутат був обраний від місцевої організації такої партії. Також повноваження депутата припиняються, якщо він входив до фракції забороненої партії. У таких випадках заміщення депутата не здійснюється, а відповідний депутатський мандат залишається вакантним», — зазначив Олексій Чернишов.

В умовах війни особливо важливо своєчасно приймати рішення, що обмежують чи забороняють діяльність осіб чи організацій, які в різних формах підтримують чи виправдовують агресора. Українськими судами ухвалюються рішення про заборону окремих партій, діяльність яких виявилася антидержавною, йдеться на сайті Мінрегіону.

Також законопроєкт пропонує внести зміни до законів України «Про статус депутатів місцевих рад», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про військово-цивільні адміністрації» та «Про правовий режим воєнного стану». 

Крім того, законопроєкт передбачає:

·                 повноваження сільської, селищної, міської, районної в місті, обласної ради достроково припиняються у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави  заборони політичної партії. У таких випадках, Парламент призначає позачергові вибори відповідно до Закону про місцеве самоврядування та Виборчого кодексу;

·                 у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради, у зв’язку із забороною політичної партії, у районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або в районі проведення бойових дій, до проведення першої сесії новообраної ради утворюються військові або військово-цивільні адміністрації.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо наслідків ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад» розроблено на виконання Закону України № 2243-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони політичних партій», який набув чинності 18 травня 2022 року. 

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України