На знімку: посол доброї волі ООН голлівудський Бен Стіллер у Польщі зустрівся з українськими біженцями. Він відвідав також Україну.

Ініціатори дати хотіли в такий спосіб привернути увагу до проблем людей, вимушених залишати свої домівки через війни, збройні конфлікти та переслідування.

За даними УВКБ ООН, Агентства ООН у справах біженців, нині понад 100 мільйонів людей у світі є вимушено переміщеними особами через війну та насильство. Після 24 лютого до величезної кількості біженці по всьому світу приєдналися і українці. Від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, станом на початок червня, її залишило майже 7,704 млн осіб (назад повернулися 2,559 млн). Серед українських втікачів - переважно жінки, діти, літні люди.

Як зазначають Новини Агентства ООН у справах біженців в Україні, нове дослідження «Ipsos» показує прояв більшого співчуття до вимушено переміщених осіб через війну в Україні. Так, троє з чотирьох дорослих в країнах, де було проведено опитування, погоджуються з принципом, згідно з яким люди повинні мати можливість шукати прихисток в інших країнах, щоб уникнути війни або переслідувань, а ставлення до біженців в середньому з минулого року стало більш позитивним.

Двоє з трьох дорослих підтримують те, щоб більша кількість людей, які шукають прихисток, мала схвалення на перебування в їхніх країнах, якщо ці люди тікають від війни, насильницьких конфліктів, стихійних лих або наслідків зміни клімату, але тим, хто шукає притулку через особисті особливості, такі як стать, сексуальна орієнтація або політичні погляди, надається менша підтримка.

Двоє з п'яти кажуть, що вони вжили заходів стосовно підтримки біженців протягом останніх 12 місяців, і майже половина з них була особливо мотивована подіями в Україні.

Фото зі сторінки в Твіттері Бена СТІЛЛЕРА.