«Агресія росії має спонукати об’єднану Європу до серйозних висновків про власне майбутнє. Адже сьогодні в Україні росія воює проти європейських цінностей. А це означає, що будь-яка країна Європи, яка їх поділяє, може стати наступною ціллю для агресії», — наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час виступу у другий день саміту Ініціативи трьох морів. 

Віцеспікерка зауважила, що ця війна прямо загрожує глобальній і європейській продовольчій та енергетичній безпеці: «Підвищення цін, уповільнення темпів росту європейських економік, інфляція, соціальна напруга та зростання бідності. Усе це уже впливає та впливатиме на політичну стабільність кожної країни Євросоюзу». 

«Ця війна розділила життя Європи на «до» та «після». Сьогодні перед кожною європейською країною стоїть вибір. Або ти з Україною та борешся на стороні добра. Або вагаєшся та тоді стаєш співучасником зла», — зазначила Олена Кондратюк. 

До того ж, вона акцентувала, що Європа має змінитися у відповідь на небачені раніше виклики, серед яких: російська енергетична залежність і шантаж, безпекові загрози, зокрема, ядерної атаки, російська дезінформація і кіберзлочинність: «Настав час справді фундаментальних змін та рішучих дій». 

«Загравання з росією, мільярди євро, сплачені росії за нафту, газ і вугілля, результували у мілітаризацію росії, агресивну війну. Цьому треба покласти край», — наголосила Заступниця Голови Парламенту та додала, що все це говорить про необхідність масштабних змін і побудову нової світової та європейської архітектури безпеки й співробітництва.

«Ми сподіваємося, що вже ближчими днями Рада Європейського Союзу врахує рекомендації Європейського Парламенту та Єврокомісії. Ми чекаємо на історичне рішення надати Україні статус країни-кандидата на вступ до Євросоюзу. Ми розуміємо, що це лише перший крок на складному шляху реформ до отримання повноправного членства», — зауважила Олена Кондратюк. 

До того ж, Віцеспікерка пояснила, чому статус кандидата для України є важливим саме зараз. Насамперед, це реальна можливість розірвати ланцюг війни з рф і наблизити Україну до її стратегічної мети бути членом ЄС і НАТО. Мало того — вирвати Україну із сірої зони впливу рф. Також це шанс продемонструвати реальну згуртованість країн ЄС у підтримці України. Окрім того, це демонстрація єдності Євросоюзу, що не надасть путіну жодного шансу на перемогу. «66% європейців підтримують членство України в ЄС, а 71% вважають, що Україна є частиною європейської родини. Водночас 91% громадян України виступають за вступ до ЄС — і це найвищий показник в історії. Україна заслужила членство в ЄС, бо Збройні Сили захищають не лише нашу незалежність, свободу, але й всі країни ЄС», — наголосила Олена Кондратюк. 

Насамкінець Заступниця Голови Парламенту заявила, що Україна готова виконати всю велику подальшу домашню роботу для досягнення високих європейських стандартів, щоб у перспективі стати повноправним членом ЄС. Саме тому Олена Кондратюк звернулася до учасників Парламентського Форуму трьох морів підтримати надання Україні статусу кандидата на вступ до Європейського Союзу.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України

Віцеспікерка Олена Кондратюк: Cтворення Парламентської асамблеї Тримор’я може стати міцним фундаментом взаємодії в межах Ініціативи трьох морів

«Україна розглядає співпрацю у форматі Ініціативи трьох морів, як невід’ємну і прикладну складову інтеграції України до європейського політичного, економічного, енергетичного, безпекового та гуманітарного простору»,  — звернулася до учасників та учасниць другого дня саміту Ініціативи трьох морів у Ризі Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк та додала, що без України неможливо уявити повноцінний розвиток Тримор'я. 

Віцеспікерка зауважила, що поділяє думку Прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, який нещодавно заявив, що «Ініціатива трьох морів неможлива без залучення до неї вільної і суверенної України». «Україна зараз бореться за свій суверенітет, але в широкому сенсі — і за суверенітет держав Тримор’я», — заявив, зі свого боку, Матеуш Моравецький.

«Без України архітектура Тримор'я буде неповною. Ми є великою чорноморською державою. Протяжність української берегової лінії Чорного моря становить 1540 кілометрів, що є майже половиною від її загальної довжини. Присутність України у Тримор'ї робить довершеною як міжрегіональну, так і європейську архітектуру безпеки, транспортної та енергетичної інфраструктури», — зазначила Олена Кондратюк. 

Окрім того, Заступниця Голови Парламенту окреслила, яким може бути внесок України у розвиток Тримор’я. Насамперед Україна — це гарант продовольчої безпеки, це транспортні та енергетичні коридори з півночі на південь. Також це масштабний газовий коридор «Північ-Південь», який може бути посилений можливостями України, що володіє одними з найбільших підземних газосховищ та найбільш розгалуженою системою транспортування і розподілу природного газу. «Українська інфраструктура транспортування та зберігання газу має величезний профіцит потужності, сполучена із сусідніми країнами-учасницями 3SI — Румунією, Угорщиною, Словаччиною, Польщею — та може задовольнити потреби всіх країн Тримор’я», — додала вона, акцентувавши, що саме в Україні можна створити газовий хаб, який буде сполучатися зі згаданим коридором інтерконектором «Україна-Польща». 

«Це — створення основного транс’європейського коридору VIA CARPATHIA. У цьому проекті Україна може відігравати роль логістичного центру, з'єднавши північну та південну частини Європи», — повідомила Олена Кондратюк, наголосивши, що Україна зацікавлена в реалізації проекту Rail Baltica, частиною якого має стати швидкісна залізнична лінія «Варшава-Київ».

«Перспективним є вантажний коридор між Литвою та Україною Viking Train. До того ж, Україна здатна надати підтримку багатьом цифровим інфраструктурним проектам, зробити значний внесок у сферу фінансових технологій, такі програми як Digital Europe Programme, Life Programme, Single Market Programme», — зазначила Віцеспікерка. 

Заступниця Голови Верховної Ради України зауважила, що Україна здобула реальний досвід у сфері кібербезпеки: «Разом із державами-членами 3SI (особливо Балтійськими) ми володіємо та можемо ділитися унікальними знаннями боротьби з кіберзагрозами». 

Окрім того, Олена Кондратюк наголосила, що Україна має найбільш досвідчену та боєздатну армію в Європі, яка може суттєво посилити безпеку Міжмор’я та всього Європейського Союзу. 

Також Україна зацікавлена у культурних обмінах та спільній протидії російській гуманітарній агресії.

«Водночас Тримор'я може відіграти головну роль у повоєнній відбудові України. Тому звернулася до лідерів 12 країн ЄС, які входять до Тримор'я, з проханням розглянути надання Україні статусу повноправного члена Ініціативи трьох морів», — повідомила Олена Кондратюк. 

Насамкінець Віцеспікерка Парламенту розповіла, що за останні два місяці особисто відвідала більшість країн Тримор’я: «Як прихильниця парламентаризму і парламентської дипломатії, вважаю, що національні парламенти мають активно долучитися до розвитку Ініціативи трьох морів». 

Саме тому Олена Кондратюк внесла на розгляд й обговорення Саміту ідею створення Парламентської Асамблеї Тримор'я, яка може стати міцним фундаментом взаємодії.

«Війна в Європі припиниться тоді, коли ми спільними зусиллями зупинимо путіна. Україні потрібна наступальна зброя. Нам потрібен мир, нам потрібна Перемога! Лише Перемога зробить Європу по-справжньому вільною, сильною і самодостатньою», — резюмувала Заступниця Голови Верховної Ради України.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України