20 червня у Нью-Йорку на аукціоні Heritage Auctions - найбільшому у світі аукціоні колекційних товарів, який погодився не брати жодних відсотків за свої послуги - продали медаль лауреата Нобелівської премії миру головного редактора "Новой газеты" Дмитра Муратова.
 
Присутнього на торгах власника медалі запитали, чи він готовий розлучитися зі своєю нагородою. Після ствердної відповіді торги розпочалися зі ставки 700 тис. доларів США. За кілька хвилин пропозиція перевищила мільйон доларів.  Коли сума дійшло до 15,6 мільйона, невідомий покупець запропонував 103,5 мільйона доларів - і був оголошений переможцем торгів.
 
«Ми зрозуміли, щоб допомогти жертвам війни, можна і потрібно віддати найдорожче та найзначуще, що в тебе є», - прокоментував Дмитро Муратов. Редагована ним «Новая газета» через репресії припинила виходити в росії. Газета дозволила собі мати свій погляд на війну з Україною, що викликало роздратування путінського фашистського режиму. Після чого видання почало виходити за кордоном під назвою «Новая газета. Европа».
 
Дмитро Муратов і філіппінська журналістка Марія Ресса стали лауреатами Нобелівської премії миру в 2021 році за зусилля щодо збереження свободи думки як неодмінної умови для демократії та міцного миру.
 
Російського лауреата привітали президент США Джо Байден і президент росії владімір путін.
 
«Влада активно продає ідею війни. Під впливом агресивного маркетингу війни люди звикають до думки про її недопустимість. Нинішні ідеологи просувають ідею смерті за Батьківщину, а не життя за Батьківщину», - заявив у своїй промові в Осло 10 грудня 2021 року Дмитро Муратов під час отримання нагороди.
Рішення головного редактора «Новой газеты» продати медаль, а виручені кошти використати на благодійність, схвалив Норвезький інститут Нобеля.
 
«Цей щедрий акт гуманізму дуже відповідає духу Альфреда Нобеля», - заявив директор цього інституту Олав Ньольстад.
 
Пряму трансляцію з торгів на аукціоні на своєму ютуб-каналі вела «Новая газета. Европа».

 


На знімку: під час аукціону в Нью-Йорку.
 
Фото: «Новая газета. Европа».