Західні країни загрожують припинити всі майбутні закупки вуглеводнів у рф, натомість "Газпром" зменшив прокачку блакитного палива газогоном "Північний потік". Як наслідок - ціни на енергоносії на Заході, зокрема і в Німеччині, стрімко зросли.

За даними сайту оператора "Північного потоку", на газову добу 20 червня поставка становила майже 64 млн куб м. Це приблизно 40% найвищої потужності магістралі і на 60% нижче за травневий рівень - 170 млн куб м.

Німецький регулятор - федеральне мережеве агентство - вважає ситуацію напруженою, але поки що поставки газу в Німеччину стабільні, сховища країни заповнені на 57,57%. Там також зазначають, що безпека поставок нині гарантована.

Така заповнюваність газових резервуарів - нормальний рівень для цієї пори року. Проте уряд ФРН все-таки занепокоєний і заявляє, що вони мають бути повними до початку зими. Тому віце-канцлер і міністр економіки та захисту клімату ФРН Роберт Хабек вважають, що в країні слід запровадити додаткові заходи щодо економії газу, передусім скоротити його споживання.

Хабек зазначив, що країна не може увійти в зиму з 57% вуглеводнів у резервуарах. І якщо його буде недостатньо у сховищах, то буде вжито заходів, щоб змусити громадян скоротити споживання енергії.

Міністра підтримало чимало політиків і представників великого бізнесу. Але такі наміри останніми днями стали темою номер один для обговорення. Адже досі орендодавці зобов'язані були забезпечити наймачам квартир кімнатну температуру від 20 до 24 градусів. І це гарантоване законом право уряд має намір змінити, звернувшись з такою пропозицією до Бундестагу.

Його підтримала Німецька асоціація міст і муніципалітетів, яка вважає, що такий захід слід вжити навіть примусово, істотно знизивши мінімальну температуру в будинках і квартирах. Директор асоціації Герд Ландсберг у виданні Rheinische Post зазначив: "Це має бути змінено. Навіть у квартирі з 18 чи 19 градусами ще можливо комфортно жити, і кожен в змозі витримати цю невелику жертву", - вважає Ландсберг.

Асоціація німецьких компаній житлового будівництва та нерухомості також підтримує уряд у його намірах прийняти закон, який дозволить орендодавцям знижувати стандарти опалення в орендованих квартирах і будинках до температури не менш як 20 градусів удень і 18 градусів уночі.

Але економія газу стосується не лише побутових споживачів. Глава міністерства економіки та захисту клімату Роберт Хабек заявив, що на режим економії має перейти і промисловість. Утім, він зазначив, що для заповнення газом резервуарів уряду будуть спрямовані додаткові 15 млрд євро. Кредит надасть державний банк KfW. Також відомо, що компанії, котрі зменшать споживання газу, отримають фінансову компенсацію в рамках вартості заощаджених вуглеводнів.

Наміри уряду зазнали критики і від політиків, і від інших членів Кабінету. Дехто навіть назвав рішення знизити температуру в житлових будинках "спробою обов'язкового заморожування населення", а також вважає, що це може бути небезпечно для здоров'я людей.

А що самі споживачі газу та інших енергоносіїв? Звісно, що такі обмеження ні в кого не викликають захвату. Утім, найімовірніше, німці сприймуть цей захід із розумінням, оскільки заощаджувати електроенергію, газ, тепло для них - справа звична. Зазвичай опалення на ніч люди тут здебільшого вимикають, а вдень ретельно регулюють подання тепла. Квартири також не опалюються у разі, якщо господарі йдуть у справах.

До речі, оскільки енергоносії подорожчали ще з зими, то, за даними багатьох опитувань, зокрема телеканала RTL, мешканці Німеччини вже почали заощаджувати і газ, і електроенергію, і автомобільне пальне. Так вчинили 72% опитуваних, 13% мають намір розпочати економити, але 15% німців заощаджувати енергоносії не планують.

Берлін.