Бо майже у кожній квартирі вмикається по кілька кондиціонерів та зволожувачів повітря. У більшості греків вони ще старих моделей і тому "з'їдають" не тільки багато електрики, а й грошей, бо, як зазначають грецькі ЗМІ, тенденція зростання цін на неї посилилася після вторгнення росії в Україну та припинення постачання газу до кількох країн Європи.

Щоб зменшити навантаження на електромережу і гаманці громадян, уряд Греції виступив з цікавою і привабливою ініціативою. Як повідомив міністр довкілля та енергетики Греції Костас Скрекас, усім власникам квартир, будинків, дач запропонують замінити старі холодильники, морозильники та кондиціонери на нові, енергоефективніші. Тим, хто погодиться на це, уряд не просто обіцяє, а зобов'язується компенсувати від 30 до 50 відсотків вартості кожного побутового приладу. "У контексті програми, яку уряд оголошує сьогодні, ми даємо можливість сотням тисяч домогосподарств значно зменшити споживання енергії до 40 відсотків. Вони зможуть купити до трьох нових, енергоефективніших приладів - кондиціонерів, холодильників чи морозильників - і отримати державну субсидію у розмірі від 30 до 50 відсотків їхньої вартості", - оголосив у понеділок представник уряду.

"Коштуватиме" ініціатива 150 мільйонів євро, які Греція отримає із фондів Європейського Союзу. За словами міністра, так Греція зможе заощадити електроенергію, яка дорівнює річному споживанню міста з населенням до 100 000 осіб, на суму майже 40 мільйонів євро.

Грецькі ЗМІ нагадують, що, починаючи з минулого року, коли ще хазяйнував коронавірус, уряд постійно намагався фінансово допомогти громадянам пережити важкі часи. Було вжито багато заходів для того, щоб домогосподарства змогли оплачувати рахунки за електроенергію, центральне опалення й утримування автомобілів. На це з державного бюджету і фондів ЄС було витрачено майже 7 мільярдів євро. У цю суму ввійшли і субсидії для пенсіонерів та багатодітних сімей.