"Під час цієї зустрічі ми не почули жодного спротиву... Дискусія щодо статусу кандидата для України відбулася, і результат її такий, що тепер важко передбачити, що цього статусу Україні не дадуть. Щодо цього справді панувала згода. Здається, що справу вирішено", - заявив глава польського зовнішньодипломатичного відомства.

До речі, офіційна Варшава декларувала впевненість щодо такого вирішення питання ще минулого тижня, причому ще до рішення Єврокомісії щодо надання Україні і Молдові статусу кандидата. Нагадаємо: тоді заява того ж міністра Збігнєва Рау була оптимістично обережна. "Це рішення, яке ми підтримаємо і схвально приймаємо, але те, якими умовами воно супроводжуватиметься у подальшій перспективі, побачимо згодом", - так дипломатично прокоментував міністр цю інформацію раніше.

Водночас заступник глави МЗС Польщі Марцін Пшидач звернув увагу, що рішення Єврокомісії не означає миттєвої інтеграції, а "лише започатковує певний процес, який завершить Рада Європейського Союзу".

Марцін Пшидач наголосив також, що це є важливим сигналом для Києва, оскільки демонструється відкритість європейських структур на майбутню інтеграцію України. Водночас це "повинно служити знаком і для інших, зокрема і для росії, що Україна сама має право обирати напрямки своєї зовнішньої політики і вирішувати, з ким їй інтегруватися", а щодо її ймовірного дальшого статусу в рамках євроінтеграції "рішення прийматимуть винятково Україна і винятково країни ЄС, а не якась третя держава, у тому числі й росія".

Аналітики акцентують, що стосовно статусу кандидата уперше на євросоюзівському форумі запанував консенсус. Адже офіційний Берлін і Париж (до візиту німецького канцлера і французького президента до Києва 16 червня) були не єдиними скептично налаштованими щодо надання нашій країні кандидатського статусу. В цьому гроні були, зокрема, Австрія, Данія і Нідерланди.

Остаточне рішення цього питання, як уже повідомляв "Голос України", буде ухвалено найімовірніше вже 23 червня, тобто в перший день засідання Ради ЄС.

Тим часом Президентка ЄК Урсула Фон дер Ляєн в інтерв'ю для газети "Жечпосполіта", говорячи про перспективи членства нашої держави в ЄС, наголосила, що у процесі вступу "враховуються досягнення конкретної країни-кандидата по суті". Те, як багато залежить від самого кандидата, Президентка проілюструвала на прикладі Туреччини і Словаччини, які отримали перспективу членства одночасно, але нині Туреччина є далі від цієї перспективи, ніж 1999 року, а Словаччина через п'ять років стала членом ЄС".

Фон дер Ляєн зауважила, що на позитивні рішення щодо надання Україні статусу кандидата вплинуло те, "як сильно Київ хоче провести необхідні реформи", а також те, що "українці дуже мотивовані, дуже єдині у своїй тузі за Євросоюзом" і "абсолютно хочуть (вступу. - Ред.)".

Президентка ЄК запевнила, що "Україну напевно буде відбудовано", наголосивши, що висловлює це переконання маючи на увазі не лише ЄС, а й міжнародні фінансові інституції та інших друзів України, зокрема Велику Британію і США. При цьому вона висловила переконання, що "поєднання відбудови з необхідними реформами є багатообіцяючим", бо від того, наскільки справжньою буде трансформація, залежить "остаточний успіх переговорів" щодо членства в ЄС.