Учора москва оголосила про початок військових навчань на території регіону, що інакше, як погрозу, інтерпретувати складно. Нагадаємо: з 17 червня Литва заборонила транзит з росії до Калінінградської області своєю територією тих вантажів, які підпадають під санкції, запроваджені Європейським Союзом. У росії це назвали "блокадою", хоча ані проїзд пасажирів, ані провезення продуктів чи інших непідсанкційних товарів не було обмежено.

Міністерство закордонних справ Литви у понеділок викликало тимчасового повіреного у справах росії Сергія Рябоконя і роз'яснило йому обмеження, під які підпадає транзит товарів до Калінінградської області.

"Під час зустрічі було спростовано інформацію, поширювану російськими представниками, що Литва заборонила транзит до Калінінградської області", - заявили в литовському МЗС.

Там наголосили, що перевезення пасажирів і товарів, які не підпадають під санкції ЄС, до Калінінградської області та з неї через територію Литви продовжується у звичайному режимі.

"Литва не накладала жодних односторонніх, особистих чи додаткових обмежень на транзит", - наголосило литовське МЗС. Воно нагадало, що згідно з четвертим пакетом санкцій ЄС із 17 червня заборонено імпорт і транзит до росії сталевої та сталеливарної продукції через територію ЄС.

Проте губернатор Калінінградської області росії Антон Аліханов у притаманній російським чиновникам манері почав погрожувати литовцям "виставити їм інший рахунок".

Пізніше міністерство закордонних справ росії викликало тимчасово повірену Литви в рф, назвавши дії Вільнюса "відкрито ворожою" провокацією та порушенням міжнародно-правових зобов'язань.

Водночас в Україні рішення Литви підтримали. "Росія не має права погрожувати Литві. У наслідках свого неспровокованого і невиправданого вторгнення в Україну винна лише москва. Ми вітаємо принципову позицію Литви та твердо підтримуємо наших литовських друзів", - зазначив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Вл. інф.