На думку опозиційних партій «Громадяни за європейський розвиток Болгарії» (ГЄРБ) та Союз демократичних сил (СДС), які внесли цю пропозицію, уряд Кирила Петкова повністю провалив свою фінансову та економічну політику і реально загрожує подальшому розвитку країни. Прем'єр і міністри вислухали на свою адресу безліч звинувачень. Але в своєму аргументованому виступі прем'єр-міністр висловив протилежну думку.

«Це невірно, що в бюджеті держави немає грошей. Зараз резерв становить 9,3 млрд левів (майже 4,65 млрд євро) за необхідної вимоги в 4 млрд левів (майже 2 млрд євро). За кілька місяців роботи уряду державний борг вдалося зменшити до 30,5 млрд левів (приблизно 15,25 млн євро)», - повідомив глава уряду. Кирил Петков зазначив, що це не єдине досягнення коаліційного уряду. Владі вдалося повернути довіру європейських партнерів і відновити надходження коштів з єврофондів. Крім того, в країні підвищили мінімальну заробітну плату, збільшили розмір пенсій, субсидії молодим сім'ям, а також зробили перебування дітей у дитячих садках безплатним - для всіх.

«Істина полягає у тому, що наш уряд більше не дозволяє красти кошти болгарських платників податків. Ті, хто це робив раніше, рано чи пізно зустрінуться з реальним правосуддям», - наголосив глава уряду. На його думку, справжніми, а не публічно оголошеними мотивами вотуму недовіри стали досягнення уряду у боротьбі з корупцією.

Кирил Петков закликав депутатів проявити розумний підхід під час голосування щодо вотуму недовіри та дати можливість уряду продовжити свою роботу. В іншому разі країна на тлі складної міжнародної ситуації та глобальних економічних проблем знову ввійде в політичну кризу.

Відповідно до регламенту роботи парламенту голосування стосовно вотуму недовіри має відбутися не раніше, ніж через 24 години після завершення дебатів. Тобто, в середу, 22 червня, о 19.10. Для того, щоб уряд було відправлено у відставку, необхідна підтримка 121 депутата (із 240).

Коаліційному уряду, з якого нещодавно вийшла партія «Є такий народ», для виживання не вистачає шести депутатських голосів. Зараз розклад політичних сил такий: 115 на 125, але не на користь партії «Продовжуємо зміни» і її коаліційних партнерів. У середу представники партій «Продовжуємо зміни», «Демократична Болгарія», Болгарської соціалістичної почали активну роботу серед опозиційних депутатів, щоб схилити їх на свій бік під час вечірнього голосування.