Про це в середу повідомило інформаційне агентство «Анадолу».

У супроводжуючому документі Ерджеп Ердоган пояснив, що проект указу підготовлено на підставі звернення про військову допомогу з боку визнаного ООН уряду Лівії. Така необхідність викликана тим, що «після провалу виборів у Лівії, які були заплановані на 24 грудня 2021 року, в країні утворилася політична невизначеність і виникла проблема з керуванням. Це ставить під загрозу спокій громадян і створює серйозну перешкоду для досягнення постійної стабільності», - пояснюється у документі.

Також зазначається: «Туреччина продовжує рішуче підтримувати захист суверенітету, територіальної цілісності та політичної єдності Лівії, встановлення сталого режиму припинення вогню в країні та зусилля щодо політичного діалогу, який забезпечить національне примирення. Але якщо напади на законний уряд Лівії відновляться, то це негативно позначиться на інтересах Туреччини в Середземноморському басейні».

Також наголошується, що досі зберігаються ризики та загрози, які походять з Лівії, для усього регіону, включаючи Туреччину. Проект президентського указу про продовження військової місії у Лівії до кінця 2023 року було одностайно ухвалено парламентом.

«Анадолу» нагадує, що вперше Великі національні збори Туреччини дозволили відправлення військ до Лівії на один рік у січні 2020-го. Згодом мандат було подовжено ще на 18 місяців - до липня 2022-го. Все це повністю відповідає угоді про військове співробітництво, яку уряди Лівії та Туреччини підписали 27 листопада 2019 року.

Турецькі ЗМІ повідомляють ще про одну дипломатичну ініціативу президента Реджепа Ердогана. Він має намір провести зустріч лідерів Сербії та Боснії і Герцеговини для обговорення багатьох проблем, що торкаються не тільки двосторонніх відносин, а й загальної безпеки в цьому балканському регіоні. Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу повідомив, що президент Сербії Александр Вучич висловив готовність до цієї зустрічі.