Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця закликав світ покласти край російському фашизмові «прямо зараз».

«Перетворення росії на агресивний фашистський режим уже продемонструвало її нездатність утриматися від нападу на тих, кого вона вважає слабкою здобиччю. Це має бути зупинено всіма нами, і чим швидше, тим краще», — наголосив він у промові, яка оприлюднена на сайті Представництва України в ООН. «Якщо ми дозволимо путіну або його наступникові на кремлівському троні відростити свої відрубані клешні, просочені кров’ю українців, наступна війна буде неминуча, і цивілізований світ заплатить утричі більшу ціну, ніж сьогодні. Покладімо край російському фашизмові прямо зараз», — закликав постпред.

Як зазначив Кислиця, росія постійно вдається до тактики «агресивної мімікрії, коли хижак отримує перевагу, представляючи себе жертвою». Аналогічна динаміка спостерігається з ґвалтівником і жертвою, коли її звинувачують у тому, що вона «спровокувала» ґвалтівника на вчинення злочину, додав він. «Агресивна мімікрія — звичайна захисна тактика злочинців», — сказав Сергій Кислиця, реагуючи на звинувачувальну риторику постпреда рф при ООН василя небензі.

«Він знову скористався цим місцем, щоб перекласти відповідальність за війну на всіх, крім росії… Посланець путіна зрозуміє це, як тільки займе інше місце — на лаві підсудних майбутнього трибуналу для російських воєнних злочинців», — зазначив український дипломат. При цьому він традиційно звернув увагу на те, що росія неправомірно займає місце Радянського Союзу як постійного члена Радбезу ООН.

Водночас представники структур ООН звертають дедалі більшу увагу на злочини росіян на території України. Так, у своєму виступі перед Радою Безпеки спеціальна радниця генсека ООН із запобігання геноциду Вайріму Ндеріту зазначила, що проти росії «було висунуто серйозні звинувачення, включаючи можливе вчинення геноциду та військових злочинів». За її словами, рішення про визнання злочинів геноцидом має ухвалити суд. Однак уже сам факт таких звинувачень є серйозним «дзвіночком».

У форматі онлайн перед Радбезом виступила й керівник українського Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Любов Цибульська (на знімку). Вона заявила про те, що існують тисячі документів, які «свідчать про воєнні злочини росії». Любов Цибульська привернула увагу до «мови ворожнечі», до якої, за її словами, вдаються російські ЗМІ. Вона зазначила, що вони називають Україну «штучним утворенням», яке «не має права на існування».

Фото: UN Photo/Loey Felipe.