До реєстру внесено як матеріальні засоби, так і зброю, котра постачається Києву. Список оновлюватиметься на регулярній основі. В такий спосіб офіційний Берлін застосував практику найближчих союзників ФРН, зокрема США, які оприлюднюють порядок надання військової підтримки.

У переліку — поставки зі складів збройних сил ФРН, а також продукція німецької збройної промисловості, котрі фінансуються у рамках ініціативи уряду з надання допомоги для безпеки закордонних партнерів (Ertuchtigungsinitiative). Раніше обсяг коштів, спрямованих на цю ініціативу на 2022 рік, було збільшено до 2 млрд євро. Додаткові кошти призначалися передусім для України.

У списку озброєнь, які нині передаються чи готуються до поставки, зокрема, радіолокаційна станція COBRA, 3 реактивні системи залпового вогню MARS (на знімку) із боєзапасом, 7 самохідних артилерійських установок PzH 2000, 30 зенітних самохідних установок «Гепард» і майже 6 тисяч одиниць боєприпасів, а також 54 бронетранспортери M113 з озброєнням.

Крім того, повідомляє прес-служба уряду, Німеччина веде переговори з країнами-партнерами з Центральної і Східної Європи, в яких і досі ще є озброєння і техніка з країн — колишніх учасниць Організації Варшавського договору. Вони доправляють цю техніку в Україну, а навзамін отримують системи озброєнь з німецьких складів.

Уряд ФРН попередив, що поставок частки озброєнь українцям доведеться зачекати, оскільки ремонт чи виробництво техніки ще не завершено.

Слід зазначити, що українські очільники та політики різних рівнів досі неодноразово закидали Німеччині, її уряду і канцлеру Олафу Шольцу те, що вони начебто і надто повільно надають військову допомогу Україні, і її надходить замало, і загалом не вдосталь, і що країні потрібне все озброєння, яке вона просить, а не те, що їй дають. На їхню думку, і сам канцлер начебто зайняв недостатньо принципову позицію стосовно російського військового вторгнення в Україну.

Досі Олаф Шольц або не відбивався від таких обвинувачень, або робив це досить мляво. Важко сказати, чи оприлюднення переліку військової допомоги на сайті уряду ФРН пов’язане з тим, що в глави кабінету урвався терпець, але він нарешті висловився щодо цього безпосередньо і категорично.

В інтерв’ю газеті Mиnchner Merkur канцлер Олаф Шольц заявив, що Німеччина надає Україні необхідну військову допомогу. Причому висловився доволі жорстко: «Багато з того, що говорять у цій країні, просто не відповідає дійсності!» Шольц звинуватив українських політиків в «недооцінці складності питання». Канцлер зазначив: «Якщо Німеччина постачає найсучасніше озброєння, то українські солдати мають бути добре підготовлені для його обслуговування. До того ж для таких систем потрібні боєприпаси». За словами Шольца, дехто вважає, начебто військове обладнання можливо придбати, як автомобілі в дилерських центрах, «але вони дуже помиляються».

Підсумовуючи, Олаф Шольц заявив, що не дозволить «відмовити себе вести врівноважений курс», але усвідомлює, що «зобов’язаний терпіти критику».

Берлін.