Жнива тут розпочалися приблизно на тиждень раніше, ніж прогнозували. Скошують і обмолочують озимий ячмінь, загальна площа якого в області 30,3 тис. га. На круг виходить по 40-45 центнерів.

Торік урожай був кращий і площа більша. Із загального поля озимого ячменю у 35 тис. га зібрали в середньому по 50,8 ц/га.

Фахівці зауважують, що перші гектари завжди дають гірший намолот, ніж у пік збирання. Однак нинішні агрометеорологічні умови не обнадіюють на значне підвищення намолотів: зерно може "стекти" від спеки. Вологи в ґрунті й раніше було менше від необхідної норми, а тепер її дефіцит став ще відчутніший.

"У нинішній складний час, коли в країні війна, у хліборобів найважливіше завдання - до зернини зібрати вирощений урожай, - наголошує директор Інституту кормів і сільського господарства Поділля Олександр Корнійчук. - Погодні умови ми не змінимо, а ось відповідально, по-господарськи поставитися до жнивних робіт - це під силу тим, хто збирає хліб".

Загалом урожай ранніх зернових і зернобобових треба зібрати на площі 423 тис. га. Торік вал зерна ранніх зернових і зернобобових становив майже 2,3 млн. тонн. Нині збіжжя буде менше приблизно на 18-20 відсотків. Втім, це тільки попередній прогноз фахівців.

Вінницька область.