Спрямована на подолання дефіциту гречки ініціатива успішно реалізується нині під егідою Мінагрополітики. План полягає у тому, що уряд Канади закупив і передав нашій державі 140 тонн насіння гречки сорту Собо. І, як повідомляється, за фінансової підтримки Євросоюзу і Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), спілка «Борошномели України» вже доставила цей посівний матеріал сюди із-за океану, аби реалізувати задумане.

За планом, насіння, яке з провінції Манітоба подолало довгий шлях у 8 000 кілометрів, роздаватимуть аграріям підконтрольних областей, аби вони одразу після збирання ранніх зернових могли засіяти ним лани і у такий спосіб мати два врожаї з одного поля. З іншого боку, країна у цей нестабільний час поповнить свої продовольчі запаси улюбленою багатьма українцями крупою, яка нині у супермаркетах уже подорожчала ледь не до 100 гривень за кіло.

«Згідно з дослідженнями ФАО, з початку війни ціни на насіння, засоби захисту рослин, добрива та пальне зросли на 40—45 відсотків. У майбутніх сезонах у господарствах можуть дійти висновку про невигідність збирання врожаю, — розповів П’єр Вотьє, голова офісу ФАО в Україні. — Розуміючи це, ми фокусуємо наші зусилля на підтримці малих і середніх агровиробників. Це насіння гречки вкрай необхідне для розвитку місцевого агросектору».

Наголошується, що фактичним розподілом насіння займаються «Міжнародна асоціація гречки», Сквирський комбінат хлібопродуктів та Спілка «Борошномели України». Його доставлять аграріям Житомирської, Закарпатської, Київської, Львівської, Полтавської, Тернопільської та Чернігівської областей.

«Отримавши це насіння гречки, ми можемо підтримати сільгоспвиробників, аби вони засіяли майже 2 500 гектарів на заході та в центрі країни, — пояснив голова спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський. — Враховуючи спеціалізацію, досвід господарств і якість насіння, урожайність з такої площі становитиме не менш як дві тонни з гектара. А це додаткових 5 тисяч тонн зерна гречки, тобто 3 тисячі тонн (3 млн кг) обробленої гречаної крупи».

За його словами, основною умовою участі господарств у програмі є подальша передача врожаю з одержаного насіння за фіксованою ціною спеціалізованим переробникам зерна гречки, таким як Сквирський та Білоцерківський комбінати хлібопродуктів. А ті, у свою чергу, отриману крупу віддадуть за фіксованою ціною державним та соціальним установам для використання у гуманітарних цілях.