Після захоплення навчального корпусу Херсонського державного університету і призначення маріонеткового ректора -- колаборантки Тетяни Томіліної -- черга дійшла й до студмістечка вишу. Звідси озброєні ординці просто повиганяли зо дві сотні студентів та викладачів ХДУ, чиї родини не мають власного житла. При цьому побутові речі, які вони забирали з собою, прискіпливо перевіряли -- мабуть, підозрювали, що разом з одягом та посудом виноситимуть зброю та вибухівку.

Тепер студмістечко готують до вселення російських військовослужбовців та їхніх "помічників" з рф та Криму. Кажуть, це будуть педагоги, котрі навчатимуть дітей херсонців за "правильними" програмами -- адже більшість місцевих вчителів та директорів шкіл від такого "перепрофілювання" відмовилися.

Що ж до трудового колективу ХДУ, то зараз виш переїхав до Івано-Франківська, і там обурені брутальним виселенням студентів і викладачів з гуртожитків. Хоча іншого від окупантів, кажуть, і не чекали. "Захоплення студмістечка я вважаю просто бандитизмом, -- наголосив у телефонній розмові з автором цих рядків ректор Херсонського державного університету, професор Олександр Співаковський. -- Дуже шкода тих зусиль і коштів, які університет вкладав у ремонти та благоустрій будівель гуртожитків. Це і ремонт ліфтів, і відновлення подачі гарячої води, й облаштування сучасних кухонь, і ще багато чого. Тільки впродовж останніх років інвестували майже п'ять мільйонів гривень у те, щоб домівка для студентів і молодих викладачів була комфортною й безпечною. Це було й фінансування з бюджету, і гроші, що їх заробив сам виш. Та після звільнення Херсонщини усе, мабуть, доведеться починати спочатку. Адже ми знаємо, що після себе рашисти залишають тільки розграбовані приміщення чи ще гірше -- руїни".

Херсон.