Та нічого доброго з тих істеричних потуг не виходить - адже лави управлінців поповнюють хаотично - за принципом, як у тому народному прислів'ї: і мох, і трава, і Химка крива. Справді, на перших порах туди рекрутували будь-яких колаборантів без розбору - від блогерів та двірників аж до карних злочинців. Але нині путінська челядь оцінила компетентність своїх прислужників, вжахнулася й "підсилює контингент" цивільними засланцями з РФ.

В обласній "військово-цивільній адміністрації", приміром, таким чином додався "радник" - чиновник аж з Республіки Тива Артиш Сат. Паралельно триває комплектація ще й "уряду" із незрозумілими повноваженнями, де переважну більшість посад також обіймають невідомі другорядні чиновники з абсолютно різних російських регіонів. Так, освітою "керуватимуть" на пару такий собі Аслан Арсанулаєв з міста Урус-Мартана (Чечня) та екс-заступник голови адміністрації підмосковного округу Кашира Михайло Родіонов. За "економічний блок" відповідатимуть калінінградці, вихідці з надр спецслужб Сергій Єлісєєв та Володимир Беспалов. Хіба ще з Камчатки та Чукотки в Херсон нікого не відрядили.

Такий-от географічний розгардіяш призначень красномовно свідчить єдине: про якусь злагоджену команду управлінців на загарбаних землях не йдеться в принципі. Їх просто висмикують з усіх усюд, як господиня висмикує овочі з городу для борщу, щоб механічно заповнити безліч кадрових прогалин. Та фейкові "урядовці", котрі геть не знають регіону, в якому мають працювати, й утверджуються "на штиках", не маючи довіри місцевих жителів, приречені не керувати, а грати роль для пропаганди. Та слухняно виконувати настанови кремлівських ляльководів. І не більше. Крім того, для створення ефективної вертикалі все одно потрібні низові виконавці, що їх набирають з тутешніх колаборантів. А в тих - ані досвіду роботи, ані бажання її ревно виконувати. Натомість - величезна жага тягнути усе, що на око втрапить. Знову ж, як у пророчому народному анекдоті про наміри випадкового царя "нацарювати рублів зо три й втекти".

На вражаючі розбіжності намірів окупантів і їх охвістя вказують і українські експерти. "Керівництво начебто намагається "грати надовго", справді веде політику інтеграції регіону в Росію. А виконавці, починаючи з середньої ланки, розуміють, що скоро їхній час закінчиться, хочуть за максимально короткий термін отримати максимальну особисту вигоду будь-якими способами. Тим самим саботують політику свого керівництва", - слушно зауважує перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.
 
Утім, навряд чи можна вважати "імпортованих" з РФ на Херсонщину "урядовців" такими собі безкомпромісними борцями за ідею. Зазвичай вони представляють ті чи інші олігархічні клани та силові відомства й репресивні органи на кшталт ФСБ. І головне їхнє завдання - бути не самостійними гравцями, а провідниками інтересів своїх кураторів у змаганні за право контролювати ресурси захоплених територій сусідньої держави. Власне, нічого нового: за точнісінько такими критеріями підбирали "можновладців" з 2014 року в окупованих Донецьку та Луганську. Та крапку в цих "іграх на крові" поставить не Кремль, а ЗСУ.

Херсонська область.