На знімку: Петро Книшук (ліворуч) серед побратимів.

На свято Петра і Павла, 12 липня, ми б відзначали 62-й день народження нашого колеги-однопартійця Петра Книшука. На жаль, до свого 60-річного ювілею він не дожив лише кілька днів.

Писати чи говорити про Петра Васильовича дуже складно. Багатолітній депутат Івано-Франківської обласної ради, опісля - голова найуспішнішої на Прикарпатті Матеївецької ОТГ, засновник і керівник передового фермерського господарства. У ньому концентрувалося стільки людських багатств, що всі неможливо й перелічити. Це була людина - колодязь мудрості, розважливості, душевної теплоти.

Наша перша зустріч відбулася у далекому 2005 році. В Коломийській районній партійній організації ВО "Батьківщина" виникли кадрові проблеми. Потрібен був новий авторитетний лідер. Колега Олександр Левицький рекомендував поспілкуватися з Петром Книшуком. Мені вже тоді стало зрозуміло, що наша політична сила в особі Петра Васильовича, який погодився очолити парторганізацію, знайшла авторитетну, високопорядну, віддану справі людину.

Минали роки. Тривали політичні перипетії. ВО "Батьківщина" здебільшого була не при владі, а в опозиції, особливо до режиму Януковича. Його представники завзято служили йому і в області, і в Коломийському районі. Але жодного разу Петро Васильович не виявив слабкості, не здав позиції. І все це тому, що головним джерелом доходів його сім'ї була робота на полі, фермі, адже очолював потужне фермерське господарство. Пам'ятаю, як разом зі своїм помічником Анатолієм Дронем кілька днів чатували в офісі фірми Петра Книшука: тодішні голови Коломийської РДА та податкової інспекції дали завдання цілій бригаді податківців здійснити позапланову перевірку агрофірми, щоб заблокувати її роботу. Причина: Петро Васильович як депутат обласної ради "не так" проголосував за їхню пропозицію...

Фермер, керівник районної партійної організації, депутат обласної ради, благодійник, сім'янин - це все поєдналося в одній людині. Декому вистачає лише одного напряму, щоб впоратися. Петро Васильович був успішним у всьому. Не раз думалося: як йому це все вдається? А він завжди наголошував: треба рано вставати!

З обранням Петра Книшука головою Коломийської районної партійної організації робота не просто пожвавилася - результати стрімко зросли. Якщо раніше за підсумками виборчих кампаній нікому було конкурувати зі Снятинською парторганізацією на виборах до Верховної Ради, на місцевих виборах, то тепер на прю пішла Коломийська районна. Секрет був дуже простий: незаперечний авторитет Петра Васильовича в районі, добрий кадровий добір до партії, доброчинство, підтримка спортивних починань, теплі відносини з краянами та постійна допомога. Всі ці фактори під час голосування підносили результат партійної організації на вершину досягнень. Не раз президія Політичної ради партії, обласне бюро дякували, відзначали найвищими нагородами керівника. Петро Васильович скромно їх приймав та обіцяв працювати ще ліпше.

Загалом скромність, порядність, виваженість, доброчесність були його визначальними рисами. Дуже складно знайти людей, про яких можна було б сказати щось подібне. Саме такі патріоти мали б керувати країною, приймати закони для її розвитку. Тож нам так хотілося побачити Петра Васильовича у найвищому законодавчому органі держави - Верховній Раді. Як професіонал він міг готувати і відстоювати закони, які вивели б Україну на новий, якісно вищий рівень розвитку. На жаль, доля розпорядилася інакше... Вічна пам'ять Петру Книшуку - дорогому побратиму, колезі, товаришу. А наше завдання - продовжити працю побратима.

Дмитро ШЛЕМКО - Голова Івано-Франківської обласної організації ВО "Батьківщина", народний депутат України V-VIII скликань.

Фото з архіву автора.