"Швейцарський федеральний технологічний інститут Лозанни, в якому працює лауреатка Філдсівської премії, активно допомагає українцям (https://ukraine.epfl.ch/), проводить інформаційну кампанію, щоб якнайбільша кількість людей дізналася про події в нашій державі. Також інститут відкрив програми для українських студентів і науковців", написав міністр.

Сама Марина В'язовська народилася в Києві, навчалася у КНУ імені Тараса Шевченка, проте вже давно мешкає і працює за кордоном. "Відчуваю неймовірну гордість, адже найпрестижнішу нагороду в математиці - медаль Філдса, здобула українка!" додав Сергій Шкарлет.

Молода вчена зосереджена на науці, проте за цих неймовірно складних для України часів намагається всіляко підтримувати свою батьківщину.

"Сама ж Марина планує організувати онлайн-курс, до прослуховування якого зможуть долучитися студенти з України, а отриману грошову премію за нагороду - спрямувати на підтримку рідної країни для наближення перемоги, - відзначив Сергій Шкарлет. - Вірю, що ми неодмінно дізнаємося про чергові успіхи нашої вченої і її досягнення стануть прикладом для наслідування українських геніїв математики та науковців".

Нагадаємо, що Марина В'язовська стала другою жінкою у світі, після іранської математикині Мар'ям Мірзахані, яка отримала цю нагороду. У науковому світі медаль Філдса вважають чимось на зразок Нобелівської премії, яку, як відомо, математикам не вручають. Нагороду українка отримала за вирішення завдань про пакування куль у багатовимірних просторах.

Фото з сайту www.theguardian.com