У масштабах держави урожайність трохи нижча, ніж попереднього рекордного сезону, але все одно перевищує середню за останні п'ять років, поінформував перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

"Наші аграрії не економили на технології, яку закладали під озимі, тому якість збіжжя хороша - як для продовольчих, так і для кормових цілей (фуражне зерно). Впевнено вже можемо говорити, що Україна буде з хлібом", - наголошує він.

Хоча, за його словами, загарбники вдаються до варварських методів знищення нового врожаю на тимчасово захоплених територіях. Так, у п'яти-семи областях щоденно фіксуються факти свідомого підпалу окупантами українського збіжжя - загалом декілька тисяч гектарів.

"З точки зору кожного окремого фермера це, звісно, велика трагедія. Втрати фіксуються для подальшого відшкодування через репараційні кошти або із заморожених активів. Проте з точки зору національної продовольчої безпеки це не ті площі, які можуть нести загрозу. Ми націлені зафіксувати все це і за першої можливості допомогти тим аграріям, чиї поля підпалюють окупанти", - запевнив перший заступник міністра.

Тарас Висоцький також нагадав, що "наразі є вже декілька шляхів експорту української агропродукції через річку Дунай. Раніше був доступний лише канал Суліна, де сформувалася черга. Завдяки звільненню острова Зміїний та відкриттю іншого гирла річки пропускна спроможність експорту значно збільшилась, але черга в 90 барж залишатиметься ще кілька тижнів", - зазначив перший заступник міністра.

Фото Галини КВІТКИ.