Указом «гауляйтера» Володимира Сальдо передбачено «примусове видворення за межі» як за участь у «несанкціонованих» публічних акціях, так і за «перешкоджання діяльності адміністрації», поширення «завідомо неправдивої інформації» про ЗС РФ. Підставою для виселення може бути навіть таке розпливчасте поняття, як «загроза суспільній безпеці». А під нього взагалі можна підверстати, що завгодно. 

Аналогічний указ видав і «гауляйтер» Запоріжжя Євген Балицький, тобто йдеться не ініціативу окремих колабораціоністів, а скоординовану політику витіснення усіх нескорених українців, яку координують репресивні російські органи. При цьому абсолютно нічого нового вони не придумали, а просто взяли на озброєння методи свого наставника Сталіна, котрий виселяв чеченців з Чечні, татар із Криму, а після другої світової війни так само «зачищав» від населення західноукраїнські області.

Особливо непереливки на окупованих територіях доводиться інтелігенції. Її представникам рашисти не просто погрожують виселенням. А ще й пукають у хід погрози та насилля, схиляючи таким чином до співробітництва.

У зоні ризику, насамперед, педагоги. «Масовий терор окупаційна влада застосовує до освітян області. Приходять додому, б’ють їх. У такий спосіб окупанти «готують» освітян до нового навчального року», – розповідає виконуючий обов’язки голови Херсонської обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій.

Знову ж-таки: на окупованій частині Запоріжжя відбувається точнісінько те саме. Відтак способи «впливу» на людей різні, а мета всюди одна. Примусити їх або скоритися загарбникам, або покинути рідні домівки й тікати світ за очі, аби не заважати ординцям облаштовувати на свій смак «руський мир».

Херсонська область.