Спершу його активно обстрілювали та мародерили окупанти. Потім вони ж намагалися розмістити тут свої пункти управління, сховища боєприпасів, а попервах навіть намагалися саджати тут свої літаки й бойові гелікоптери. ЗСУ, в свою чергу, понад два десятки разів їм «передавали вітання». Внаслідок чого стратегічний об’єкт, що знаходиться у комунальній власності громади області, навіть після звільнення краю ой як не скоро буде приймати та відправляти літаки. Масштаби руйнувань оцінив директор комунального підприємства «Херсонські авіалінії» (нині евакуювався до Києва) Віталій Кучерук.

– На територію аеропорту загарбники нікого з цивільних не пускають. Однак є змога визначити стан інфраструктури дистанційно. Висновки невтішні: у кількох місцях сильно пошкоджена злітно-посадкова смуга, капітально відремонтована перед самим початком бойових дій. Будівля аеровокзалу вигоріла й розбита настільки, що відновити її вже не можна – треба зводити «з нуля», починаючи від стадії проектування. Знищена світлосигнальна система й башта управляння польотами, - доповідає Віталій Кучерук. – За орієнтовними попередніми підрахунками, відновлення летовища обійдеться у суму від сорока мільйонів євро, і в найкращому випадку потребуватиме не менше року. 

Факт. За національною цільовою програмою розвитку аеропортів України у реконструкцію злітно-посадкової смуги міжнародного аеропорту Херсона протягом 2021-2022 років інвестували 473,1 мільйон гривень з державного та обласного бюджетів. Після завершення реконструкції повітряні ворота краю могли б приймати важкі літаки категорії C і D, на кшталт Боїнгів 737/800. А пасажиропотік мав зрости більше ніж втричі – до 500 тисяч осіб на рік.

Ще до війни трудовий колектив КП «Херсонські авіалінії» через реконструкцію знаходився на вимушеному простої, й отримував дві третини зарплат.  Однак ще з січня півтори сотні працівників перестали отримувати гроші взагалі – власних ресурсів для цього у підприємства не було, а виплати з обласного бюджету затримувалися. Внаслідок  цього третина трудового колективу «подалася на вільні хліби», а інші чекають хоч якоїсь підтримки від облради та держави. Є й ті (одиниці), хто в ній зневірився, й подався працювати на окупантів. Хоча Віталій Кучерук обіцяє: кошти на зарплату підлеглим, бодай на рівні мінімальної, незабаром знайдуть, і заборгованість, починаючи з січня 2022 року, все ж відшкодують.

Херсон.