На знімку: урочиста мить. На передньому плані - Сергій Кокоць та Світлана Онищук.

На території Калуського району відкрили цех із переробки низькосортної деревини. Обладнання придбане за власні кошти Вигодського лісгоспу. Його директор Ігор Лазорко розповідає, що вартість виробничої лінії - майже 10 млн гривень. Для готової продукції тут збудували спеціальний піднавіс, де вироби зберігатимуться до моменту відвантаження покупцю.

"На новому обладнанні для виготовлення палетної заготовки перероблятимуть до 800 кубічних метрів низькосортної деревини за місяць, - зазначив начальник Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Сергій Кокоць. - Від реалізації готової продукції на аукціонах плануємо на місяць отримувати до двох мільйонів гривень".

Присутня на урочистому відкритті цеху голова Івано-Франківської обласної військової адміністрації Світлана Онищук акцентувала увагу на створенні додаткових робочих місць у гірській місцевості, а голова Вигодської територіальної громади Микола Мацалак - на нових надходженнях до місцевого бюджету. Фактично лісгосп тут є основним бюджетоутворюючим підприємством, тож тільки раді розширенню виробництва.

На знакову подію завітали й народні депутати Олександр Матусевич та Ігор Фріс.

"Відкривати нові виробництва під час війни складно не лише фінансово, а й ментально, - написав на своїй сторінці у Фейсбуці Ігор Фріс. - Такими справами додається впевненості, що все буде Україна. Важливо, що цех - у державному лісгоспі. Вкотре переконався, що немає різниці, хто це робить. Головне - вміти ґаздувати".

Під час воєнного стану будь-які проекти розвитку є позитивом. Того ж дня гості завітали до сусіднього Шевченківського лісництва. Тут споруджують центр вирощування лісових саджанців із закритою кореневою системою. За зміну підприємство вироблятиме майже 300 тисяч касет із сіянцями.

"Об'єкт споруджується за програмою Президента Володимира Зеленського "Зелена країна". Відкриття центру є надзвичайно важливим для області, адже значна територія Прикарпаття - лісиста місцевість, - зазначила Світлана Онищук. - Тож завжди існує потреба у створенні зелених насаджень. Нове виробництво сприятиме надходженню фінансового ресурсу до місцевої скарбниці та забезпечить роботою 25 жителів".

Фото прес-служби ОВА.