На знімку: багатство національних строїв.

Війна зруйнувала мрії мільйонів українців. Та жити якось треба. І з кожної ситуації користати найбільше для власного розвитку та вдосконалення. Маємо унікальну нагоду для єднання та поширення української національної ідеї. Навіть вимушене переміщення мільйонів наших співвітчизників дає такий шанс.

З ініціативи директорок Крихівецького історико-етнографічного музею Івано-Франківської тергромади Любові Соловки й Музею етнографії та екології Карпатського краю міста Яремча Богдани Фаштриги відбувся вечір "Етнографічні родзинки регіонів Великої України в національному строї". Захід підтримав керівник музею-фотостудії "Альпеншток" Олександр Будейчук, який надав народні костюми для дефіле.

Авторка ідеї - сестра Марія Оранта. Й це був лише один з вечорів жіночого табору під проводом отців та сестер Чернечої Родини Згромадження Воплоченого Слова. На нього запросили тимчасово переміщених осіб, які мешкають у центрі CARITAS-SPES села Яблуниця Поляницької тергромади.

"Укотре переконалися, що при всій регіональній різноманітності крою та колористиці виразно виявляється підпорядкування єдиному художньому ансамблю окремих локальних видів одягу та оздоблення, характерному для українського народного вбрання загалом", - зазначила Любов Соловка, котра водночас є керівником колективу народознавців та краєзнавців "Кріх КРЕС" Народного дому села Крихівці.

Із чарівним світом Гуцульщини учасники табору ознайомилися безпосередньо в Музеї етнографії та екології Карпатського краю. Про інтер'єр гуцульської хати, вироби майстрів-гуцулів захопливо розповіла директорка закладу Богдана Фаштрига.

Гості мали змогу продемонструвати народні строї різних етнографічних регіонів нашої країни та пересвідчитися в їхньому багатстві та розмаїтті. Яка ж це краса - полтавські та черкаські одяганки, вбиранки Львівщини та сорочки Слобожанщини! Любов Соловка була у святковому покутському костюмі села Крихівців, реконструйованому за давньою світлиною.

"Ще раз переконалися, що дух українців не зламати, адже в часи війни, молячись і покладаючи надії на Бога, робимо кожен на своєму місці все для Перемоги та тягнемося до коріння, до пізнання самих себе, й до всього, що єднає нашу міць", - підсумувала подію Любов Соловка.

Івано-Франківська область.

На знімку: одна з ініціаторок заходу Любов Соловка.

Фото Наталії ТУРІВ та Ольги УРБАС.