У Хмельницькому відбувся форум внутрішньо переміщених осіб з Луганщини. Його вдалось провести у рамках проекту "Три "Ре-": Локація, інтеграція, соціалізація". До організації заходу долучилась Луганська облдержадміністрація та громадська організація "Громадська ініціатива Луганщини" за підтримки міжнародного фонду "Відродження".

Луганчани, яких війна вигнала з рідних міст і сіл, змушені розпочинати життя на нових місцях. Про те, як це робити, як налагоджувати діалоги з громадами, в яких доведеться жити, спільно розв'язувати непрості проблеми, говорили на зібранні. А щоб результати такої розмови мали практичне втілення, до неї долучились представники Хмельницької обласної військадміністрації, Агенції регіонального розвитку області, Хмельницької міськради, територіальних громад краю. Про свою готовність до співпраці заявили і громадські організації, представники бізнесу та приватні підприємці, які релоковані на Хмельниччину.

Від початку повномасштабної війни з Луганщини виїхало понад 300 тисяч мешканців. Майже 20 тисяч з них знайшли прихисток на Хмельниччині. Усім їм потрібна підтримка - фінансова, соціальна, моральна. З-поміж інших її пропонує Хмельницька обласна рада та депутатський корпус.

- Сьогодні область є гуманітарним тилом країни і тісно співпрацює з міжнародними організаціями та фондами, щоб надавати матеріальну допомогу переселенцям, - сказав під час форуму заступник голови обласної ради Валентин Соколюк. - Так, гуманітарний центр при обласній раді співпрацює з багатьма закордонними партнерами, зокрема з країн Європейського Союзу. А найбільшим донором є Республіка Польща, зокрема, Куявсько-Поморське воєводство, котрі передали до центру тонни гуманітарних вантажів. Завдяки їм його допомогою скористалося майже тридцять тисяч переселенців. Добре відомий він і тим, хто приїхав до нас з Луганщини: там можна отримати одяг, взуття, засоби гігієни тощо.

Обласна рада активно працює і над тим, щоб сформувати та переправити вантажі для інших регіонів, що постраждали від війни. Ця гуманітарна допомога формується відповідно до запитів органів місцевого самоврядування. Вже не перший місяць діють "мости допомоги", які було зведено на прохання голів обласних рад та керівників органів місцевого самоврядування з Дніпропетровської, Донецької, Київської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей. На жаль, через окупацію Луганщини зв'язок із тамтешніми населеними пунктами перервано. Та всі вірять, що прийде час, він знову налагодиться, і Хмельниччина допомагатиме тамтешнім мешканцям усім, чим зможе.

А поки що така допомога потрібна і на місці. З перших днів війни обласна рада скоординувала роботу всіх закладів комунальної власності, щоб забезпечити тимчасове проживання переселенців. Наразі велика кількість закладів, здебільшого соціального спрямування, приймають біженців та надають їм прихисток. До цього залучені всі голови територіальних громад, які разом з керівниками та колективами місцевих підприємств та установ намагаються зробити все можливе, щоб люди, у яких війна забрала все, почувалися захищено.

Під час війни дуже складно обживатись на новому місці. У цьому переконались і тисячі родин з Луганщини. Переважна більшість з них мріє з часом все-таки повернутись до отчого порогу. Але наразі їхній новий дім тут - за сотні кілометрів від рідних осель. Знайти для кожного житло та роботу непросто. Однак хмельничани готові ділитись тим, що мають, аби підтримати всіх, хто пережив страшну трагедію втрат.

Фото надано автором.