Знаючи, що фронт знову насувається, а російські окупанти не цураються обстрілювати мирні населені пункти та перетворювати їх на руїни, мешканці херсонської глибинки спішно заходилися шукати укриття на випадок обстрілів. І бувають вони дуже незвичайними. У селищі Асканія-Нова, наприклад, жодного бомбосховища немає, тож на імпровізоване укриття перетворили садибу засновника однойменного заповідника Фрідріха Фальц-Фейна. До наших часів вона не збереглася, але племінник Фрідріха - Едуард фон Фальц-Фейн ще чверть століття тому виділив певну суму власних коштів на відновлення особняка. На жаль, на завершення проекту ресурсів не вистачило, оскільки іменитий жертвувач помер кілька років тому в Ліхтенштейні.

Садиба залишилася недобудованою, але тепер їй відшукали нове застосування: заклали вікна мішками з піском, зробили запаси води, встановили лавки для сидіння у підвалах. Вони доволі великі, тож місця для безпечного перебування має вистачити і працівникам заповідника, і багатьом місцевим жителям - головне, вчасно в цьому укритті опинитися.

До слова, російські окупанти до самого заповідника "Асканія-Нова" навідуються лише зрідка. Їм до нього просто немає жодного діла - отож науковій установі "милостиво дозволили" виживати на свій розсуд.

Херсонська область.