До операції з вивезення зерна долучилися гідрографи. Спеціалісти Центру навігації, гідрографії та гідрометеорології Військово-морських сил України і філії державної установи "Держгідрографія" визначають безпечні шляхи для руху суден.

Військові та цивільні фахівці ретельно шукають підводні об'єкти, встановлюють спеціальні засоби навігаційного обладнання, які сприятимуть безпеці судноплавства. Також тривають промірні роботи - визначення глибини, підхідних каналів та рекомендованих шляхів.

Керівник Інституту Чорноморських стратегічних досліджень Андрій Клименко повідомив, що Україна випустила прибережне попередження № 136/22 від 26 липня 2022 року про відкриття коридорів для проходження суден із зерном. "Турецькі військові кораблі зайшли до Чорного моря - два фрегати та підводний човен", - уточнив він.

Одеська гідрографічна станція ODESA-NAVTEX видала документ, який визначає маршрути руху зерновозів у напрямку Босфору. У документі вказано коридор для проходу від Румунії, місця формування караванів та інспектування суден, фарватери для підходу до портів "Одеса" та "Чорноморськ". На чолі караванів підуть буксири під українським прапором. Ймовірно, безпеку забезпечуватимуть турецькі фрегати.

Тим часом у Стамбулі офіційно розпочав роботу Спільний координаційний центр, де разом із Туреччиною працюватимуть по п'ять представників України, росії та ООН.

Виступаючи на відкритті, міністр національної оборони Туреччини Хулусі Акар сказав, що цей коридор має важливе значення для безпечного транспортування понад 25 мільйонів тонн зерна.

Судна перевірятимуть спільні інспекційні групи у місцях, які вважатимуться доцільними під час завантаження в українських портах та після прибуття до портів Туреччини. Якщо буде необхідне розмінування, планування здійснюватиметься за домовленістю сторін. Однак на нинішньому етапі в цьому немає потреби, запевнив Хулусі Акар.

Нині триває планування виходу перших зернових суден з українських портів. Головним логістичним майданчиком стало Державне підприємство "Одеський морський торговельний порт". Тут розпочалося укладання договорів на вивезення українського зерна.

Заступник міністра інфраструктури України Юрій Васьков заявив, що вже є домовленості із судновласниками, які готові зайти в українські морські порти після їх розблокування та розпочати експорт аграрної продукції.

Одеська область.