Медикам наполегливо пропонують російські паспорти та «перереєстрацію»за законами РФ, обіцяючи натомість продукти, ліки й матеріальну допомогу – по десять тисяч рублів на кожного. Та ефект від цих «спокусливих» пропозицій, перемішаних із погрозами, виявляється зворотнім. Люди в білих халатах під різними приводами або припиняють виходити на роботу, беручи відпустки чи лікарняні, або ж взагалі виїжджають за межі регіону.

Внаслідок цього незабаром тут не буде кому надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам. Скажімо, у центральній районній лікарні міста Берислава станом на сьогодні з п’яти анестезіологів залишилося троє, з п’яти гінекологів – один, з шести хірургів – половина, і так далі. Всього евакуювалися або ж «узяли паузу» шістдесят фахівців (більше лікарів, ніж медсестер)! 

У лікарні міста Гола Пристань тепер недорахувалися третини співробітників, включно із виконуючим обов’язки директора Веїзом Усаіновим. Він також виїхав на підконтрольну ЗСУ територію і тепер працює дистанційно. Хоча запевняє, що Голопристанська ЦРЛ продовжує надавати медичні послуги в повному обсязі. 

Не кращий стан справ і в стаціонарах Херсона. Тут до проблем з кадрами додається ще й гострий дефіцит медикаментів. Приміром, у обласній клінічній лікарні призупинив діяльність Центр нефрології та гемодіалізу, де встановлено 15 сучасних апаратів «штучна нирка». Для них закінчилися витратні матеріали, а поповнити запаси окупанти не дають. Так само запаси вичерпалися і в відділеннях згаданого Центру у містах Генічеськ, Гола Пристань, Каховка. Тож для місцевих жителів, хворих на хронічну ниркову недостатність, апаратне очищення крові (а таку процедуру декому потрібно проходити й по два рази на тиждень – це питання життя чи повільної смерті) стало недоступним.

Херсонська область.