Пшениця, фуражні ячмінь та кукурудза подешевшали попри очікування їхнього здорожчання, зважаючи на розблокування частини портів Великої Одеси. Такі тенденції керівник відділу локальних ринків "АПК-Інформ" Анна Танська пояснює доволі низькими темпами відновлення експорту українського збіжжя та надлишковими його запасами всередині країни. Водночас постачання альтернативними шляхами, як і раніше, обмежують логістичні проблеми, що ускладнюються на тлі пікового періоду жнив у країнах ЄС.

Утім, зниження цін не перевищувало 5 доларів на тонні. Так, за тонну пшениці з протеїном 12,5% за умови постачання з портів Чорного моря в серпні-вересні пропонують 350-370 доларів, з білком 11,5% - 345-365 дол., фуражу - 315-335 дол., ячменю - 310-325 дол., кукурудзи - 320-335 доларів.

Не виключено, українське зерно у глибоководних портах дешевшатиме і надалі - через високу вартість фрахту та велику кількість ризиків, що стримують попит імпортерів та обмежують активність судновласників, прогнозують експерти "АПК-Інформ".

Тим часом, ворог намагається бити по зерносховищах... Намагається влучати в поля з зерном, тому що розуміє - це наш ресурс. Той ресурс, який допоможе Україні фінансувати власні Збройні Сили, а отже, йти до Перемоги і миру, зазначив під час брифінгу речник Одеської ОВА Сергій Братчук, коментуючи пуск ракети типу "Калібр" по території області з підводного човна чорноморського флоту рф. Це все відбувається на тлі того, що запрацював третій великий порт Одещини - "Південний". Саме з нього пішло чергове судно (на знімку) з українською агропромисловою продукцією...

Фото з фейбук-сторінки Адміністрації морських портів України.