Паралельно рашисти зосереджують свої сили на півночі України. Так, на Донеччині за підтримки  авіації ворог проводить наступ на Бахмутському та Авдіївському напрямках, намагається артилерійським вогнем витіснити наші підрозділи з рубежів.

Також противник утримує увагу ЗСУ на кордоні з білоруссю та на Сіверському напрямку. Там, у прикордонних районах Брянської та Курської областей,  підрозділи Західного військового округу зс рф проводять демонстраційні дії для сковування маневру українських військ та недопущення їх перекидання на інші ділянки фронту.

На Слобожанському та Південнобузькому напрямках росіяни ведуть бойові дії з метою утримання рубежів та недопущення наступу ЗСУ. Застосовують авіацію та ракетну артилерію.

В акваторії Чорного моря країна-терорист тримає в готовності до застосування високоточної зброї два носії крилатих ракет морського базування типу «Калібр».

За даними британської розвідки, незважаючи на інтенсивне використання артилерії, росія не змогла створити боєздатну бойову піхоту в достатній кількості, щоб забезпечити більш суттєве просування на Донеччині. Про це йдеться в опублікованому у вівторок огляді міноборони Британії.

Найуспішнішим напрямком наступу рф на Донбасі за місяць став бахмутський, де путінськім військам вдалося просунутися на 10 км. На інших ділянках східного фронту успіх «другої армії світу» вимірюється не більше ніж 3 км. Водночас росія зміщує акцент війни на південь України, де зосереджує зусилля на зміцненні оборони.

Зараз у театрі воєнних дій триває певна боротьба за ініціативу. І ЗСУ вдало її перехоплюють. Адже змусили росіян перекидати на Херсонщину та Запоріжжя додаткові сили й засоби. До того ж завдяки ювелірному знищенню ворожих складів БК та ешелонів із технікою і живою силою, а також мостів та залізничних колій, українські сили системно «зне-
кровлюють» окупантів із подальшою перспективою загнати їх у пастку. Зокрема, на прикладі хірургічного виведення з ладу Антонівського мосту завдяки HIMARS видно, що всі спроби росіян захистити логістичні шляхи є безуспішними.

І хоча ймовірність наступу рашистів на херсонському та криворізькому напрямках зберігається, такий розвиток подій на руку нашим захисникам і дає їм можливості для маневру. Адже на заздалегідь підготовлених оборонних позиціях ЗСУ буде легше знищити російське угруповання військ, до того ж позбавлене швидкої доставки «фаст-фуду» для бою.

Що стосується загальної поточної конфігурації російських сил, то, на думку керівника безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павла Лакійчука, путінці можуть перейти  до наступальних дій за трьома напрямками: з херсонського плацдарму на Миколаїв, вгору по Дніпру на Нікополь та Запоріжжя і на Кривий Ріг.

«Але для переходу до наступу росіянам треба розібратися з нашим наступальним угрупованням, адже це було б самогубство. Хоча, з другого боку, росіяни з лютого демонструють, що вони — самогубці. Тож варто очікувати будь-чого», — зазначає експерт.

ДО РЕЧІ

МО білорусі анонсувало навчання своїх військово-повітряних сил та ППО: з 9 по 11 серпня — на своїй території, з 22 по 25 серпня — на російському полігоні Ашулук (Астраханська область). Минулої п’ятниці білоруси вкотре пролонгували термін своїх військових навчань — до 13 серпня.