З одного боку, самі окупанти лише додають шалу пропагандистській кампанії. Вони налагодили випуск бюлетенів із вкраденими назвами місцевих видань «Надднєпрянская правда» (Херсон), «Маяк» (Берислав), де посилено тиражують агітаційні матеріали під промовистим гаслом на першій сторінці «Одна вєра, одін народ, одна страна». Ці самі слова фігурують і на численних вуличних білбордах.

Та з’ясувалося, що гасло рашисти також «злизали» у фашистів — доволі близько до тексту. Адже на референдумі про «добровільно-примусове» приєднання (аншлюс) Австрії до гітлерівського рейху в 1938 році використовувався пафосний вираз «Один народ, один рейх, один фюрер». У тому само дусі на форумі в Санкт-Петербурзі 2019 року висловлювався і московський «фюрер». Тоді володимир путін бовкнув таку ідіотську нісенітницю: «Я вважаю, що білоруси, росіяни і українці — єдиний народ».

Проте, окрім агітації, для проведення референдуму, бодай про людське око, потрібні чималі організаційні зусилля: рекрутувати до «виборчкомів» хоча б по кілька зрадників, знайти місця під «дільниці для голосування» та облаштувати їх кабінками, урнами, столами та стільцями. Цю місію рашистські загарбники цілком поклали на своїх посіпак. Та, схоже, і з нею колаборанти не те що не впоралися, а й навіть натхнення до такої місії втратили. Їм не до того!

На сьогодні «комісії» не сформовано, «дільниці» не підготовлено, оскільки з колаборантського ланцюжка випала головна рушійна сила. Підготовкою фейкового референдуму опікувався колишній міський голова Херсона Володимир Сальдо, «при-значений» рашистами головою військово-цивільної адміністрації області. Він почав було підтягувати до участі в масштабному пропагандистському шоу своїх бізнес-партнерів та знайомих. Фактично, вся ця робота була «зав’язана» саме на нього, а не на «заступника» Кирила Стремоусова, котрий тільки пустопорожньою балаканиною займався. І тут гауляйтер краю «з’їв щось несвіже» та в стані коми після отруєння заліг до токсикологічної реанімації у Москві. Й уся «робота» зупинилася.

Це підтвердив, зокре-ма, у ефірі одного з національних телеканалів України знаний херсонський політолог Володимир Молчанов. «Зараз немає впевненості, що в колаборантів є не те що можливість, а навіть бажання провести 11 вересня так званий референдум... Ніхто навіть не готує приміщення, особливо на правому березі Дніпра, де тривають активні бойові дії. Схоже на те, що окупанти самі не знають, що питати під час референдуму та як узагалі приєднати Херсонщину», — зазначає Володимир Молчанов.

Не до «референдуму» й найактивнішим посіпакам загарбників у другому за значенням місті Херсонщини — Новій Каховці. Заступника тутешнього гауляйтера Віталія Гуру розстріляли з пістолета, щойно він виповз із власного лігва. Тож вирушив на концерт Кобзона. Першого заступника «голови міської військово-цивільної адміністрації» Віталія Єфименка (у місцевих кримінальних колах відомий як «авторитет» Єфим) затримали днями самі окупанти.

За інформацією російської газети «Комерсант», Віталій Єфименко замість відданої роботи на расєюшку працював на власну кишеню, організувавши щонайменше два бандитські нальоти на комерсантів. За що й поплатився: окупанти конкуренції не стерпіли.

А поступу до «шоу» 11 вересня немає. Натомість портрет «асвабадітєлєй» в очах обивателів вимальовується дедалі виразніше.

Херсонська область.