Під час національної акції «Маріуполь — це Україна».

У так званої «країни» росія все «так зване». І все — «псевдо». Зокрема, й так званий «референдум». Про це заявив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, оцінюючи перебіг псевдореферендуму, що проводиться російськими загарбниками з 23 по 27 вересня на тимчасово окупованих територіях України у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях.

«Усе, що вони роблять, не має нічого спільного ані з законом, ані з міжнародним правом. І не матиме жодної юридичної сили, — наголосив Руслан Стефанчук. — Так звані «опитування» вони проводять у під’їздах, а «закони» малюють на коліні у коридорах. Одне слово — макулатура. Юридичну силу матимуть лише вироки суду. Для всіх, хто нині займається організацією цих псевдореферендумів. І не кажіть, що не попереджали!»

Стало відомо, представники яких саме країн допомагають росії проводити незаконні псевдореферендуми на окупованих територіях України. Для цього рф навіть покликала «іноземних спостерігачів». По суті, вони беруть участь у колективному злочині проти суверенної незалежної держави Україна і фактично вони стали співучасниками фейкових референдумів. Про це на своєму Телеграм-каналі пише Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

По всій Україні відбуваються масові акції протесту, на яких громадяни висловлюють своє обурення протизаконним проведенням псевдореферендумів і заявляють, що намагання росії у такий спосіб вчинити анексію частини території України не мають нічого спільного ані з демократією, ані з нормами міжнародного права.

У Києві та в 10 інших містах України, де працюють центри «ЯМаріуполь», відбулися масові мітинги у межах національної акції «Маріуполь — це Україна», на яких вимушені переселенці з Маріуполя виступили проти фейкового рашистського референдуму в окупованому місті.

Більшість маріупольців, а це понад 200 тисяч осіб, виїхали на підконтрольну територію України. І вони вже зробили свій вибір. Кожен учасник — це маріуполець зі своєю історією виживання у блокадному місті. Російські окупанти принесли у їхній дім війну, руйнацію, смерть.

Акції протесту проти незаконних дій окупантів відбулись у всіх регіонах України, зокрема й у містах підконтрольної частини Донеччини.

Начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко заявив, що з територій, які росіяни окупували після 24 лютого, виїхала абсолютна більшість людей, і переважно — у вільні регіони України. «Це і є справжнє волевиявлення, — зазначив Кириленко. — Донеччина — це Україна! Ані зброєю, ані імітацією референдумів окупантам цього не змінити!»

Під час проведення акції протесту проти псевдореферендумів.

Фото Луганської ОВА.

Особливу стурбованість викликає те, що псевдореферендуми, влаштовані російськими окупантами, є відправною точкою до глобальної ядерної катастрофи. Адже, намагаючись скористатися так званими «результатами» псевдореферендумів для подальшого приєднання окупованих територій України до рф, кремль уже заявляє про свою готовність застосувати ядерну зброю задля «захисту» анексованих регіонів. І це матиме вкрай небезпечні для всього світу наслідки.

Тим часом

На Луганщині окупанти звітують про «явку», не маючи навіть списків жителів

Відсутність у росіян списків мешканців окупованих міст не завадила їм відзвітувати про нібито «високу явку» на так званому «референдумі».
Але як можна вірити у правдивість таких заяв, якщо за усією цією бутафорією на всю Луганщину спостерігали лише п’ятеро осіб, які незрозуміло від кого отримали акредитацію «міжнародних спостерігачів». Прибулі, зокрема, були з білорусі та Камеруну.

Одна з найвищих явок «зафіксована» загарбниками в Алчевську, де, на відміну від інших населених пунктів, не здійснювався поквартирний обхід з автоматами.

Навпаки — з «міркувань безпеки» виборчі дільниці працювали виключно в бомбосховищах через нібито «високу ймовірність обстрілів». До того ж там простіше підрахувати, а точніше — намалювати результат, спираючись на вказані згори «середні показники».

Звісно, що голосуючих назбирали тільки для телекартинки.

До речі, навіть місцеві не мають жодних відомостей, скільки населення насправді залишилося в регіоні. В знищених майже вщент Лисичанську, Сєвєродонецьку, Рубіжному окупанти в неділю вранці заявляли про явку нібито від 41% до 46%, але при цьому не мали списків населення, яке в цих містах залишилося.

Та якщо б «намальовані» загарбниками цифри й відповідали дійсності, то виходить, що в Сєвєродонецьку за входження до складу рф на ранок неділі проголосували приблизно 4,5 тисячі жителів з 10 тисяч тих, хто не евакуювався.

Але до 24 лютого в Сєвєродонецьку мешкали 110 тисяч осіб. Тож чи правомочні 4,5 тисячі зі 110 тисяч, що мешкали в обласному центрі Луганщини до лютого, визначати майбутнє цілого регіону?

Коментуючи перебіг псевдореферендуму, начальник Луганської обл-військадміністрації Сергій Гайдай наголосив: «Це так зване «голосування» — фарс від початку до кінця: людям не залишають вибору. У квартири члени «комісій» приходять у супроводі озброєних осіб. Хто проголосував «проти», не впевнений, що буде з ним далі».

І ще один характерний штрих: швидкість проведення так званого «референдуму» на окупованій території й прийняття рішень його учасниками пропорційна успіхам ЗСУ — окупанти розуміють, що втрачають території, тому намагаються у будь-який спосіб їх закріпити.