Причому він «вихлюпнувся» і на вулиці у вигляді листівок та написів на стінах будинків (часом малоцензурних) з приводу імітації волевиявлення. І в соціальні мережі, обмежено доступні для жителів окупованої території. Ця реакція дуже цікава й показова, оскільки дає змогу визначити справжнє ставлення користувачів до нахабної спроби хоч якось легалізувати статус земель, відторгнутих силою зброї і каральними акціями проти незгодних.

Отже, дослідження показує: ідею з референдумом схвалює чи ставиться до неї нейтрально один-двоє з сотні учасників обговорення. Решта кажуть про грубі правові «нестиковки» в процедурі, упевнені в тому, що вона є юридично нікчемною і результати голосування неодмінно сфальсифікують спільними зусиллями зрадників та фсб. А в підсумку більшість висловлює прокльони на адресу тих же зрадників і палкі сподівання на «участь» у референдумі українських армійців та припинення того кошмару, що з лютого відбувається на окупованих землях.

До вашої уваги — найтиповіші коментарі херсонців у місцевих телеграм-каналах.

«Якщо референдум вирішує перехід Херсонської області з України в росію, то за це мають голосувати українці (!) Херсонщини. Значить, ті, хто взяли російські паспорти, уже громадяни рф. Тому вони вже не мають права брати участь у голосуванні і вирішувати. Точно так же, як житель Московської області не може, хіба ні? Розумію, що все це загалом незаконна беліберда». Valeria.

«Там готові списки вже з паспортними даними. Ніякої щирості в тих референдумах ніколи не було, а підсумок відомий заздалегідь». Руслан.

«Як населення проголосує, і скільки «за» висловиться — для них неважливо. Вони намалюють стільки, скільки треба». Олена Сидорчук.

«З мільйона жителів прийде тисяча, проголосує «за», і все». Михаїл.

«Приймуть до росії, а потім будуть захищати. А це вже зовсім інший рівень війни. Можливо, з тактичними ядерними прильотами». Сергій.

«Всьому світові наср..и на цей референдум. Він чисто для втіхи раша бидломаси». Олександр К.

«ВСУ на референдум обов’язково заглянуть. Буде референдум з могилізації російських тварюк». Olga.

«Ніхто не прийде на референдум, окрім «Хаймарсів». Голосувати на референдум у Херсоні прийдуть ЗСУ». Дмитро.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.