Перший Спас, який в Україні називають ще Маковієм, — одне з найкрасивіших і найщедріших релігійних свят. Його церковна назва — Походження чесних древ животворящого Хреста Господнього, а відзначається свято 14 серпня.

Блаженнійший митрополит Київський і всієї України Епіфаній зазначає: «Спрямовуємо свої молитви до Господа та надихаємося прикладом семи мучеників Маккавеєвих, матерi їхньої Соломонiї та учителя їхнього Єлеазара, які мужньо обстоювали віру в істинного Бога ще за півтора століття до приходу у світ Христа Спасителя. Сім’я Маккавеєвих сміливо відкинула язичництво у своєму житті, ставши справжнім прикладом для наслідування як у Старому, так і в Новому Завіті. Тому, вшановуючи їхню па-м’ять та величний подвиг, Церква Христова виносить на поклоніння животворче древо Господнє».

У цей день у храмах під мелодійний спів дзвонів освячують меди, мак, фрукти, овочі, воду й квіти. Букетики з чорнобривців, м’яти, любистку, деревію, волошок, у які вплітають до-зрілі маківки, так і називаються — маковійчики.

Напередодні свята бджолярі збирають мед і разом із стільниками несуть до церкви. Вважається, що мед у цей день стає по-справжньому цілющим та набирає магічної сили. Як і букети-маковійчики, в яких кожна квітка має своє призначення: мак оберігає від усякої напасті, м’ята додає здоров’я, а духмяні чорнобривці дарують злагоду в родині. Після освячення букетик квітів клали за образи і зберігали до наступної весни. Після оранки мак розсіювали по городу, аби не впускав на обійстя нечисту силу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у коси, аби ті були розкішними й красивими, як цвіт.

14 серпня розпочинається Успенський піст, який триватиме до 27 серпня. Тож віруючі нічого в цей день не їли, поки не вип’ють свяченої води. А після служби Божої збираються за спільним столом, на який подають пісні страви — борщ, рибу, шулики з медом або ж ламанці, легендарну страву з маком і медом, яку згадує в «Енеїді» Іван Котляревський.

На Маковія не можна працювати, займатися домашніми справами — шити, прибирати, прати. А ще не можна сваритися й бажати іншим зла, влаштовувати гучні застілля.

19 серпня кожен, у кого буде можливість, адже мирне життя українців зруйнувала «братська» росія, що прийшла зі зброєю і вбила десятки тисяч наших співгромадян, прийде до церкви, щоб відзначити другий Спас — Яблучний. За церковним календарем у цей день велике дванадесяте свято — Преображення Господнє. Віряни освячують у другий Спас яблука, що отримують чудодійну силу.

29 серпня святкуємо Горіховий Спас, або Спас на полотні, — третє завершальне свято з трьох літніх Спасів. Свою назву отримало, бо святкується наприкінці серпня, коли дозріває та збирається ліщина і волоські горіхи. Це свято ще називають Хлібний, Полотняний, Малий, Холодний, Нерукотворний Спас або день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя.

Та суть свят не в назві, в у їхньому змісті. Важливо, йдучи до церкви, пам’ятати, що суєтне швидко і безслідно минає, а залишається з нами вічне — любов, щирість, відповідальність за родину і Батьківщину, правда, жертовність в ім’я Бога і України.

Фото з архіву «Голосу України».