Спільні просвітницькі події єднають.

Для спротиву ворожій російській агресії нині згуртувалися в кожному куточку нашої держави. Та якщо колись збирали «з миру по нитці», то тепер ці «нитки» обчислюються мільйонами та міцно зв’язують наш народ.

Зібрали кошти на антидронову рушницю

Приміром, лише за лічені дні в Рожнятівській тергромаді Калуського району зібрали 427 тисяч гривень на придбання антидронової рушниці.

«Ця зброя допомагає боротися із ворожими квадрокоптерами-розвідниками, — повідомив рожнятівський селищний голова Василь Рибчак. — Ми відгукнулися на запит наших бійців і розіслали пропозицію долучитися до збору коштів підприємцям громади. Працівники комунальних установ перерахували через благодійний фонд «Будучність» свій одноденний заробіток. Зрештою, приймали пожертви від усіх охочих».

Василь Рибчак розповідає, що понад 200 мешканців громади служать у Збройних Силах. На початку війни допомагали бійцям із обладунками та продуктами харчування. Відвезли на передову автомобіль, маскувальні сітки, що їх плетуть в освітніх закладах. Тепер передають футболки, панамки, тактичні рукавиці, каву тощо. А днями від польських благодійників отримали 120 пар літніх кросівок-берців для наших захисників. Збирають кошти на придбання рацій із кодуванням.

Весь світ єднається у відчайдушній боротьбі

У Рожнятівській громаді знайшли прихисток понад 600 внутрішньо переміщених осіб. Регіон віддалений, гірський, тож сюди здебільшого приїхали переселенці до своїх знайомих та родичів. Це полегшує їхнє перебування, однак і влада долучається. Передають гуманітарну допомогу від різних благодійників.

«У цей нелегкий для України час весь світ єднається у відчайдушній боротьбі, — каже Василь Рибчак. — До допомоги постраждалим від війни зголошуються вітчизняні та міжнародні гуманітарні спільноти. Приміром, від Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні» за сприяння міжнародної організації Helpаge International надали вимушеним переселенцям 330 продуктових наборів. Це значна підтримка в такий складний час».

Доброчинці підтримують вимушених біженців всіляко. Навіть пригощають піцою і пампушками. Приміром, саме так зустріли переселенців представники британської благодійної організації Siobhans Trust. Волонтери працюють у різних країнах, тепер через війну опікуються й українцями.

Селищний голова Василь Рибчак подякував за підтримку в цей нелегкий час, побажав благодійникам усього доброго, вручив подяку й вишиванку в дарунок.

Рожнятівська громада належить до етнографічного регіону Бойківщина. Тож місцеві просвітяни прагнуть познайомити переселенців зі звичаями і традиціями бойків. Таку презентацію провели днями в селищній бібліотеці.

Гості так само не пасували, а розповіли кожен про свій край. Адже туга за рідним домом нікуди не зникає і на відстані стає ще більшою. І вони якнайшвидше хочуть повернутися до покинутих домівок. А сюди, до гостинних жителів Прикарпаття, приїжджати на екскурсії. Це станеться лише з настанням миру. Тож найбільше завдання нині — гуртуватися для наближення Перемоги.

Івано-Франківська область.


Піца від британських доброчинців.



330 пакунків для внутрішньо переміщених осіб.

Фото прес-служби Рожнятівської ТГ.