Shakhraj На знімку: треба добре вивчити правила купівлі-продажів онлайн.

Продажі онлайн впевнено увійшли в наше життя. Маємо чимало зручних інтернет-майданчиків для здійснення покупок та купівлі необхідного. Однак є певні правила безпеки, через недотримання яких можна наразитися на шахраїв, надати їм доступ до особистих даних та втратити значні кошти.

Саме такі випадки навели у центрі комунікації ГУ НПУ в області. На своїй сторінці у Фейсбуці правоохоронці інформують про різні факти, наслідком яких стала втрата коштів.

"Довірливі громадяни повідомляють невідомим особам персональні, банківські дані, самотужки пересилають заощадження аферистам, - ідеться в дописі. - Приміром, мешканка Городенківської тергромади розмістила на відомій інтернет-платформі оголошення про продаж товару. Невдовзі до жінки зателефонувала потенційний покупець і повідомила, що хоче придбати його. А щоб оплатити, відправила невідоме посилання. Довірлива жінка перейшла за ним і вказала всі свої банківські дані. За лічені хвилини з її картки зникло майже 58 тисяч гривень".

Шахраї користуються довірливістю громадян та вираховують актуальні потреби. Мешканка тієї самої громади позбулася 10 тисяч гривень зі свого банківського рахунку. Вона замовила дрова через віртуальний майданчик, перерахувала кошти, але після оборудки шахрай перестав виходити на зв'язок.

"До правоохоронців так само звернулась 69-річна мешканка селища Обертин, - повідомили в прес-службі поліції. - Потерпіла розповіла, що напередодні до неї зателефонували невідомі особи. Представилися працівниками служби банку і сказали, що з її карти намагаються зняти кошти. Увійшовши в довіру заявниці, шахраї довідались захисний код карти і персональні дані. А відтак переказали з її картки 12 тисяч гривень. За схожою схемою аферисти ошукали мешканця Надвірнянського району. Чоловік намагався скористатися мобільним додатком одного з банків, перейшов за посиланням та натиснув на кілька цифр для підтвердження входу. А згодом виявив, що з банківської картки зникло 15 тисяч гривень".

За всіма фактами поліцейські проводять розслідування та вкотре нагадують про правила безпеки. Зокрема, не можна повідомляти невідомим особам свої персональні та банківські дані. Не варто заходити на невідомі сайти та переходити за підозрілими посиланнями.

Аферисти чітко відстежують відомі віртуальні майданчики купівлі-продажу. Швидко виходять на недосвідчених новачків, які ще не освоїлися з правилами. Приміром, начебто купують товар через кур'єрську доставку, дізнаються, що продавець не дуже на цьому розуміється, то для полегшення оборудки радять повідомити банківські реквізити та начебто перечислити кошти не через віртуальний майданчик, а напряму. Результат такої згоди виходить плачевним.

"Ми з дружиною вирішили продати її весільну сукню і дуже втішилися, що покупець не торгувався, - поділився мешканець Івано-Франківська Василь своїм досвідом. - Чоловік зателефонував і сказав, що перерахував за товар певну суму. Я ж не бачу надходження. Насторожило, що він запитав кількість коштів на банківській картці. А далі запропонував вставити її до банкомата та для швидкого отримання грошового переказу повідомити надіслані через СМС цифри. Звісно, я зрозумів шахрайство і не став цього робити".

Треба зрозуміти, що в цьому випадку зловмисник саме намагається зняти кошти з вашої картки через відомий йому номер мобільного телефону. Є така опція в банкоматах. Для підтвердження послуги якраз і треба ввести кілька цифр із СМС. Звісно, він цього самотужки зробити не зможе, бо треба мати в руках гаджет. Якщо вчасно не зрозуміли дії шахрая - можете забути про свої гроші.

Із цих самих міркувань при реєстрації на віртуальних майданчиках купівлі-продажу не варто вказувати номер мобільного телефону, який прив'язаний до банківської картки, так само - прив'язаний до ваших соціальних мереж. Краще не спілкуватися з покупцем через месенджери, а тільки через онлайн-майданчики.

Івано-Франківська область.

Фото центру комунікації ГУ НПУ в області.