Воно символізуватиме безкінечність нашої пам’яті по загиблих за Україну воїнах і незламність духу народу, який обстоює свою незалежність. Акцію, яка започаткувала всеукраїнський проект рекреації історичних місць, пов’язаних з бойовою славою нашого народу, присвятили до Дня Незалежності України.

Місця для майбутнього меморіального комплексу вибрано не випадково. Урочище Криниця відоме тим, що у серпні 1943 року між селами Радовичі та Туличів воїни Української повстанської армії героїчно здолали фашистських загарбників. Повстанці тоді сміливо стали до бою з ворогом, що переважав кількістю й озброєнням, і помстилися окупантам за знищені довколишні села та їх замордованих жителів.

Акцію «Нас єднає коло калинове задля перемоги України» проводили в рамках Міжнародного культурно-екологічного проекту «Зв’язок поколінь». У ній взяли участь митрополит Луцький і Волинський Православної церкви України Михаїл, народний депутат України Вячеслав Рубльов, голова обласної ради Григорій Недопад, заступник голови Рівненської обласної ради Олексій Бучинський, депутати Волинської обласної ради, місцеві жителі. Ідея належить учасникам Міжнародного культурно-екологічного проекту «Зв’язок поколінь» Олександру Тимченку, Віктору Гуйвану, Дмитру Гегеру та депутату Волиньради Роману Микитюку.

«Калина — це символ України, який червоною стрічкою проходить через пісні, вірші та творчість українського народу, а дуб уособлює силу нашої волі та духу», — сказав голова Волинської обласної ради Григорій Недопад.

Місцеві жителі, нащадки тих сміливих воїнів УПА, які майже 80 років тому вступили тут у нерівний бій з гітлерівцями і перемогли, а також поважні гості свята висадили сто кущів калини та чотири молоді дубки.

«Турійщина, де ми зараз перебуваємо, дала Україні багатьох Героїв, яких суспільство має пам’ятати, —  сказав народний депутат України Вячеслав Рубльов. — В мирний час я знав соловичівського старосту Ярослава Кашубу, який загинув у травні цього року в боротьбі за Україну. Саме з думкою про нього садив цього молодого дубка».

«Олександр Догойда, життя якого обірвав ворожий обстріл на Донеччині, працював в Турійській селищній раді, був активним мешканцем і моїм добрим товаришем, — пригадав депутат Волинської облради Роман Микитюк. —

У перші дні війни зустрів Олександра біля військкомату — його призвали в роту охорони. Пам’ять про нього, як патріота, безстрашного воїна і захисника української землі — залишиться назавжди. Цей кущ калини, який я висаджує, завжди нагадуватиме мені про нього».

Зазначимо, що саме Роман Микитюк, який родом з Турійщини, доклав найбільше старань, аби належно облаштувати це святе місце. Тепер тут стоятиме пам’ятний знак, який освятив митрополит Луцький і Волинський ПЦУ Михаїл.

На знімку: начальник Ковельської районної військової адміністрації Ольга Черен та народний депутат України Вячеслав Рубльов висаджують дубок на честь загиблих героїв.

Фото з сайту Волинської обласної ради.