Нововолинський міський голова Борис Карпус (ліворуч) та директор ЦМЛ Олег Шипелик.

Але для українських медиків фронт усюди: з початку російсько-української війни у центральній міській лікарні прийняли зо триста наших захисників. У когось – бойові травми, хтось із хворобами опорно-рухового апарату. Паралельно обладнували укриття, в одному з яких під виття сирени повітряної тривоги успішно прийняли пологи. Нічого надзвичайного у цьому тутешні лікарі не вбачають – звичайні виклики війни, що потребують гнучкості дій та мислення, миттєвої реакції.

Але успішно відповідати на ці виклики вони почали вчитися задовго до того, як загриміли гармати, і на наші терени рушили колони танків.

Конкуренція спрацьовує

Два роки тому у Нововолинську змінилося керівництво як громади, так і центральної медичної лікарні (ЦМЛ). В обидвох випадках громада отримала прагматиків, здатних мислити по-новому, й приймати нові економічні та суспільні реалії на користь людям.

Із самого початку «говорили однією мовою» команди міського голови Бориса Карпуса й молодого директора ЦМЛ, кандидата медичних наук Олега Шипелика. Спільно обрали й тактику: модернізувати лікарню так, аби вона могла надавати якомога більше якісних послуг. Більше послуг – більше грошей від Національної служби здоров я, що їх можна витрачати на розвиток. А відтак, більше податкових надходжень до муніципальної скарбнички, що частково повертаються інвестиціями у ту ж медичну сферу, каже Борис Карпус.

Ще в жовтні минулого року у лікарні створили відділення екстреної медичної допомоги. Тут лише сім ліжок, але технічне оснащення – на рівні сучасних європейських клінік. із апаратами ШВЛ, власною операційною, мобільною рентгенологічною системою. І це був тільки початок: надалі й інші відділення стали насичувати апаратами ультразвукової діагностики, фіброскопами та бронхоскопами, придбали гайсучаснішу систему аргоноплазменної коагуляції для зупинки кровотеч, яка справді рятує людські життя. Але й цим також не обмежилися: у операційні бокси придбали три лапароскопічні стійки для «безболісної» хірургії, обладнали два окремі під’їзди для спеціалізованого автотранспорту, придбали обладнання кисневої станції, підключивши кисень до двохсот ліжок!

Ремонти відокремлених відділень стаціонару розтягнулися на довгі дев’ять місяців, але все було того варте.

Зусилля виправдалися ще у розпал коронавірусної епідемії: якщо кілька лікарень у кількох сусідніх районах через недостатню технічну готовність не отримали від Національної служби здоров’я України статусу «ковідних», то Нововолинська ЦМЛ права лікувати таких хворих від НСЗУ добилася. А відповідно, стали надходити й чималі кошти за надання відповідних медичних послуг: конкуренція на ринку спрацювала! До речі: працівників, інфікованих коронавірусом, у лікарні Нововолинська було значно менше, ніж в інших районах Волині. І це також важливий аргумент.

Директор лікарі, кандидат наук Олег Шипелик виявився ще й відмінним стейкхолдером, залучивши до своєї команди цілу плеяду медичних зірок – талановитих хірургів, кардіологів, реабілітологів. А це дало змогу успішно розвивати цілу серію напрямків, від дитячої й торакальної хірургії до інтервенційної кардіології, зауважує Олег Володимирович.

ФАКТ

Зі 136 дипломованих лікарів Нововолинської ЦМЛ 53 влилися в колектив саме протягом останніх півтора роки. З них 22 лікарі – вимушені переселенці з Херсонщини, Харківщини, Запоріжжя.

Підсилювати сильне, а не підтягувати слабке

– Півтора роки тому лікарня не могла «звести кінці з кінцями», дефіцит коштів на зарплату сягав восьмисот тисяч гривень на місяць. Та завдяки новим пакетам медичних послуг скорочень штату вдалося уникнути, і не тільки: фінансування від НСЗУ зросло з 75 мільйонів гривень у 2020-му до 182 мільйонів гривень у 2022-му.

Нинішнього року інвестували у нові медичні технології й обладнання понад 50 мільйонів гривень. Ще 15 мільйонів гривень для цього отримали від громади. Й сподіваємося, що до кінця року зуміємо вкласти у розвиток ще 25 мільйонів гривень.

Навіть попри війну й пов’язану з нею матеріальну скруту, інфляцію, – наголошує Олег Шипелик. – Наша найближча мета – запропонувати нові пакети медичної допомоги та отримати для лікарні статус кластерної. Для цього ми не потребуємо якихось колосальних «вливань» від держави: розуміємо, що у війну вони не на часі. Та і без цього самі рухаємося вперед: наприклад, для діагностики серцево-судинних захворювань плануємо купити цифровий ангіограф, і вже проводимо торги. А його вартість суттєва: йдеться про 36 мільйонів гривень! При цьому від іще двох медичних пакетів, пропонованих НСЗУ, самі відмовилися: зважили, й дійшли висновку, що вони для нас невигідні. За тактикою «підсилювати сильне» розпорошувати зусилля не захотіли. Маємо право вибору й ним грамотно скористалися.

– За технічною оснащеністю, комфортністю, підготовкою фахівців наша лікарня нітрохи не гірша будь-якої обласної. Тут хочеться працювати, і колектив справді є командою, налаштованою на результат. От тільки ангіограф би не завадив, – підтримує свого директора завідувачка відділення екстреної медичної допомоги Олександра Бакун.

Останнє слово – за пацієнтами

Звісно, медичну реформу в Україні не в останню чергу започатковували для того, аби спроможність лікарні визначали насамперед пацієнти, «голосуючи ногами». В Нововолинській ЦМЛ саме так і сталося. Лікуватися сюди тепер їздять за направленнями від сімейних лікарів люди не тільки з сусідніх громад, а навіть з сусіднього регіону! Скажімо, четверо з кожних десяти молодих матусь, котрі сьогодні приїжджають народжувати до лікарні Нововолинська, живуть у громадах Львівщини. Просто у сусідів рівень медичного сервісу вищий, персонал більш чуйний, а лікарі досвідченіші. І так – не тільки в пологовому, а всюди.

– Лікуюся у травматології, і жодної підстави на щось нарікати. Палати світлі й охайні, медики знають свою справу на відмінно. Не треба нікуди бігати з довідками та іншими папірцями – усе комп’ютеризовано. А ще ніхто не вимагає ніяких «добровільних пожертв», - поділилася з журналістом приємними враженнями пацієнтка – працівниця наукового ліцею Нововолинська Лариса Чернячук.

ФАКТ

Протягом усього 2021 року Нововолинська ЦМЛ прооперувала близько тисячі хворих. За перше півріччя поточного року – вже 1800.

Так, Нововолинськ – це тил. Але його лікарня й лікарі у постійній готовності допомагати людям, «по-фронтовому» ефективно й без зволікань, як наші бійці на передовій, реагувати на всі виклики війни та на ті проблеми, що виникають у житті мирного міста. Інакше й бути не може: хочеш бути успішним, то й працювати треба завжди з повною віддачею. Навіть під надривне виття сирен повітряної тривоги.

На знімках:


Операційний бокс готовий до роботи.

 


 

Сповивання новонародженого у пологовому відділенні ЦМЛ.


Консультація біля ліжка хворої
(зліва направо) – завідувачка відділенням екстреної медичної допомоги Олександра Бакун та лікарка-інтерн Анастасія Отчич.

Фото автора (зроблені 26 серпня 2022 р.).