На початку цього року в «Агротоні» залишалося 20 тисяч тонн минулорічного збіжжя. Але тепер, попри своєчасно й у повному обсязі проведені сільгоспроботи, тут немає нічого — все пограбовано й вивезено до рф.

Схожа ситуація у ТОВ «Нібулон» — вкрадено все.

До повномасштабного вторгнення ворога ТОВ «Нібулон» та ПрАТ «Агротон» були соціальною опорою регіону. Однак усі активи цих виробників захопив підприємець із Краснодара, маючи уставний фонд лише дві тисячі «фублів».

Не мають чим сільгоспвиробники краю і розраховуватися з пайовиками. Й це попри те, що пропонована їм орендна плата цьогоріч є набагато меншою від досі звичних для регіону 5%.

У господарствах, що опинилися на окупованій території, зараз майже нічим обробляти землю та проводити збиральну кампанію, оскільки всю нову техніку росіяни також вивезли. Зокрема, в «Агротону» забрали 40 автомобілів. Машини з Новоайдарської громади російські зайди одразу перегнали до Перевальська, й законні власники змогли це відстежити за допомогою GPS. За всіма ознаками, весь цей автопарк готують до подальшого вивезення до рф.

Така сучасна техніка для багатьох рашистів є незвичною, й часто вони не вміють нею користуватися. Є випадки, коли окупанти не можуть впоратися навіть із запуском двигуна.

Зараз агропідприємства Луганської області звертаються по допомогу до міжнародних організацій, які можуть відстежити повний маршрут перевезення вкраденого збіжжя. Відповідну інформацію буде передано до міжнародних судів.

«Цьогоріч ми очікували на найбільший за всі роки обсяг збирання зернових, — зазначила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Луганської обласної військової адміністрації Любов Безкоровайна. —

Сподівалися навіть перевершити здобуток рекордного 2021 року. Так, за даними моніторингу в ПрАТ «Агротон», на деяких полях врожайність становила до 60 ц/га. Це було результатом копіткої роботи наших аграріїв, які вкладали в розвиток підприємств власні й державні кошти, оновлювали техніку, закуповували найкращі мінеральні добрива, успішно втілювали багатомільйонні урядові програми. Але, на жаль, усе наше зерно зараз збирають для росіян».

Посадовиця додала, що багато керівників сільськогосподарських підприємств виїхали до безпечних регіонів України та провели перереєстрацію бізнесу. Але знайшлося, на жаль, чимало й тих, хто пішов на співпрацю з рф.

Утім, самі ж колаборанти тепер сильно шкодують про свій хибний вибір…

Фото Луганської ОВА.