Лояльним вчителям обіцяли пайки та «підйомні», непокірних викрадали, як це сталося з директорами ліцеїв № 2 і № 3 Оксаною Якубовою та Іриною Дубас. Однак ці «титанічні зусилля» дали мізерний результат: у відповідь на переслідування більшість працівників навчальних закладів виїхали за межі регіону і налагоджують роботу в дистанційному режимі. Найближчими днями вона розпочнеться у 12 із 14 шкіл громади, запевнив власкора «Голосу України» новокаховський міський голова Володимир Коваленко.

Утім, охочих працювати за «новими російськими програмами» вдень з вогнем не може відшукати окупаційна влада і в інших районах краю. Це визнають і колаборанти: скажімо, агітаційний листок «Вєсті Гєнічєска» днями оприлюднив оголошення про набір до місцевих шкіл вчителів чи не всіх можливих спеціальностей. Викладачів російської мови — і тих страшенно тут бракує.
При цьому навіть ті родини, котрі не евакуювалися, останнім часом просто бояться довіряти своїх дітей байдужим та недосвідченим «наставникам», котрі зосереджені тільки на ідеологічній обробці підростаючого покоління у потрібному дусі. І для таких побоювань є вагомі підстави. Сумна історія: кілька десятків генічан ризикнули відправити своїх синів та доньок до далекої Адигеї, де їм обіцяли розкішний та веселий відпочинок в оздоровчих таборах «Лань» і «Горний». Професійного медогляду перед далекою поїздкою за тисячу кілометрів школярі не пройшли, і це негайно далося взнаки: до групи потрапила 12-річна дівчинка із хворобою серця, котрій був потрібен особливий режим, та аж ніяк не надмірні фізичні навантаження. Як наслідок, і без того тендітна дитина за час «оздоровлення» схудла на двадцять кілограмів. І вже дорогою додому кілька разів непритомніла. Та замість того, аби зупинитися дорогою й шпиталізувати дівчинку до найближчого стаціонару, її вперто тягли до Генічеська, аби відзвітувати про успішне завершення поїздки. Та в Генічеську дитині стало зовсім зле і вона померла. Із сумнівними принадами «руского міра» вийшов перебір...

Херсонська область.