Початок нового року колаборанти вирішили відзначати урочисто — під музику та з лінійками, під «аквафрешем». І родини, як годиться, прийшли до освітніх закладів у гарному настрої та з букетами квітів. А там їх зустріли… озброєні до зубів, у касках і бронежилетах бійці росгвардії. Котрі батьків учнів до шкільних будівель не пустили.

Утім, сюрпризи й на цьому не закінчилися. Коли до шкіл намагалися пройти їхні ж працівники, окупанти з автоматами виявили неабиякий інтерес як до них самих, так і до їхніх торбинок. У випадку якихось підозр (аби щось не пронесли під одягом) жінок не соромилися обмацувати. А вже принесені з собою речі обнишпорити — то було обов’язково.

Утім, аби освітяни та поспіхом «рекрутовані» до шкіл не дуже обурювалися, їх тут-таки потішили обіцянкою у найближчі дні видати «пайки за серпень».

Не дуже зрозуміли, чому їх навчатимуть у «російських школах» і самі учні. Нових підручників їм навіть не показали — не було чого показувати, оскільки «турботлива» расєюшка надіслала їх лише кілька невеличких партій. Усіх, природно, ощасливити не вистачило. Замість навчальної літератури були яскраві портрети полководців російської імперії, що їх демонстрували, переконуючи малечу в тому, що лише завдяки їм постав Херсон. І він буцімто завжди був «рускім містом». А Україна, мовляв, тут ні до чого.

Відтак освітній процес у зоні окупації почався «весело».

Херсон.