Усе це наслідки лісових пожеж, спричинених обстрілами та «тренуваннями» підрозділів армії РФ на захопленому українському полігоні в Олешківській пустелі. Площі тих пожеж буквально з кожним днем розростаються, наче ракова пухлина в організмі хворої людини!

Про них можна судити, зокрема, і за офіційною статистикою. Так, станом на першу декаду травня нинішнього року Держлісагентство України визначило, що від пожеж на Херсонщині постраждало 1587 гектарів зелених насаджень. На початку серпня Головне управління ДСНС України в області підрахувало, що площа загорянь у лісах зросла до 5051 гектара. Але за наступні лічені дні ситуація вкрай погіршилася: знову-таки через запуски окупантами зенітних ракет ППО на лівобережжі спалахнула ціла серія нових пожеж на величезній території від міста Олешки (Дніпровське лісництво) до міста Каховка. Ідеться про знищення чи пошкодження ще 1200 гектарів переважно соснових гаїв.

Приблизно половина пожеж — так звані «верхові», коли вітер розганяє вогонь просто верхівками дерев, інша половина – низові: полум’я розповсюджується товстим шаром сухої глиці, коментує посадовець обласного управління лісового та мисливського господарства (залишається в окупації, працює дистанційно). Скільки лісу вже загинуло незворотно, скільки може загоїти свої рани, сьогодні точно сказати неможливо. Для цього потрібно обстеження лісових масивів, але організувати його в умовах бойових дій неможливо. Тож робітникам лісгоспів залишається тільки реагувати по факту, виїжджаючи на гасіння пожеж та витрачаючи на це залишки пального. Та й не всюди окупанти їх пускають.

До війни на Херсонщині було лише 74 тисячі гектарів лісів. Займали «зелені легені» приблизно два відсотки території краю. Це вважалося низьким показником, тому щороку тут висаджували від 700 до 1000 гектарів сосни, сріблястого лоху, білої акації тощо. Однак тепер титанічні зусилля лісоводів, котрі рятували поля від наступу пісків Олешківської пустелі та суховіїв, «ідуть із димом» — майже десята частина штучних гаїв Таврії перетворилася на згарища. І відновлювати їх після війни знову доведеться десятиліттями.

На знімку: наслідки ворожих обстрілів на Херсонщині.

Фото із сайту npu.gov.ua