В окупованому Херсоні на сцені, де до війни йшли лялькові вистави для найменшеньких, тепер показують… сороміцькі шоу під знаком 18+.

Оскільки колектив обласного академічного театру ляльок працювати на «рускій мір» відмовився, зайди взялися підлаштовувати його під свої смаки. Акторів «звільнили», а на місце директора «призначили» Олександра Подеречу, котрий до того заробляв на життя виконанням шансону в забігайлівках Одеси та Москви. Він реорганізував театр ляльок в «обласний театр юного зрітєля» і заходився шукати поповнення у трупу. Та от біда: навіть з художньої самодіяльності ніхто на роботу до рашистського шансоньє так і не схотів піти. Повне фіаско?

Аж ніяк!

Путініст Подереча від цього не знітився. І незабаром відшукав просто-таки дивовижну альтернативу для свого «ТЮЗу», у вигляді такого собі Валерія Кічки, котрий виступає один у трьох особах — як режисер, актор і сценарист. Той засукав рукави, узявся до справи, і ось уже представив химерний моноспектакль «Драма. Абсурд. Чайка», поклавши в основу свої химерні враження від творчості Антона Чехова. Додавши до них ще й трохи «полунички» для заохочення публіки. При цьому херсонці вже не перші, на кому «геній драматургії» випробовує свою маячню. Ще 2018 року постановку з такою ж назвою показав у Підмосков’ї «театр душі» з характерною назвою «Палата № 6». Та навіть невибагливі росіяни відправили графомана-експериментатора у відомому напрямку, і тепер він перекочував знущатися над мистецтвом і поціновувачами жанру до окупованого міста. Із заповненням залу, мабуть, проблем не буде — за потреби глядачів окупанти під конвоєм приведуть, хоч як би ті опиралися.

Для порівняння: 2013 року в Херсоні група ентузіастів також загорілася бажанням створити свій театр юного глядача. І хоча спроба не вдалася, охочих випробувати себе на сцені тоді було скільки завгодно: організатори швидко набрали аж 17 акторів та ще 8 технічних працівників. Воно й не дивно: долучитися до високого мистецтва — то одне, а імітувати «розвиток культури» за російські рублі під розриви ракет та снарядів у заповненому рашистською сараною місті — геть інше.

Занадто принизливо.

Херсон.