На знімку: знають свою справу досвідчені механізатори - брати Іван та Олександр Іонкіни, Костянтин та Ігор Трепачови, Сергій Гуляєв, Сергій Фадєєв, Василь Долина та інші. Тож і польові роботи виконується вчасно й якісно.

На Кіровоградщині, у відносно спокійному від ворожих обстрілів регіоні, польові роботи здійснювались з весни за належними агротехнічними вимогами. А от щодо закладання врожаю-2023 лунали невтішні прогнози через обвал закупівельних цін на сільгосппродукцію, спричинений тривалим блокуванням експорту українського продовольства. Різко знизилась рентабельність виробництва, що поставило під загрозу подальше економічне виживання сільгоспвиробників.

Проте надія на те, що будемо з хлібом, є. Зокрема, в Онуфріївській громаді осіння сівба розпочалася вчасно. Дали їй старт і у філії ТОВ "Верес". Перші посівні агрегати підприємства вийшли в поле 7 вересня.

Як розповів директор філії Олександр Дзюба, незважаючи на доволі сильні економічні ризики, у господарстві не зменшили, а навіть наростили площу озимого клину - минулої осені він сягав 2500 гектарів, нині готується до засіву на 250 га більше. Із них 50 га займатиме озимий ячмінь, решту - озима пшениця.

Цьогоріч у господарстві зібрали чималий урожай. Озимої пшениці, зокрема, молотили в середньому по 67 центнерів з гектара. За довоєнних цін це дало б можливість зміцнити економіку підприємства, будувати плани на його розвиток. Нині ж ситуація інша. Водночас тут знову зважились сіяти озимі.

Не обійшли господарство і мобілізаційні заходи - кілька членів трудового колективу та деяка техніка нині воюють на фронті, повідомив Олександр Дзюба. Тож збільшилось навантаження на решту працівників, а окремі технічні засоби доводиться наймати. Але у "Вересі" на це не нарікають, запевняють - із усім впораються, аби лише якнайскоріше в Україні закінчилась війна. Для цього попри проблеми виділяються спонсорські кошти і на ремонт машин для військових, і на інші їхні потреби.

Нині, крім осінніх робіт, є у господарства ще одна гаряча тема - розрахунки з орендодавцями. Заступник директора філії Тамара Дзюба каже, що орендна плата - на рівні минулого року. З весни орендодавці мали змогу отримати її сільгосппродукцією - борошном, олією, макаронними виробами. Сутужно з коштами. Тому готівкою нині розраховуються в основному з тими орендодавцями, кому потрібно лікуватись чи розв'язати гострі фінансові проблеми.

Крім іншого, нинішня осінь значною мірою вирішує долю статусу України як хлібної житниці Європи. І аграрії Онуфріївщини, зокрема хлібороби філії ТОВ "Верес", роблять у це свій важливий трудовий внесок.

Кіровоградська область.

Фото автора.